Naslovna Vesti HLADNJAČE SU VAŽNA EKONOMSKA STAVKA ZA MALOG PROIZVOĐAČA, IZABERITE PRAVU!

HLADNJAČE SU VAŽNA EKONOMSKA STAVKA ZA MALOG PROIZVOĐAČA, IZABERITE PRAVU!

1167
0

Odmah nakon branja potrebno je da odmah prenesete i odložite voće u hladnjače, ako želite da usporite proces propadanja i sačuvate svoje plodove za otkupljivače ili možda neku bolju cenu.

Svaka hladnjača razlikuje se po kapacitetu i ekonomskoj funkciji, a svako voće zahteva drugu temperaturu skladištenja.

Koje su to specifičnosti, koje nesumnjivo daju važan detalj u konkurentnosti proizvođača na tržištu, pričali smo sa stručnjakom za voćarstvo iz poljoprivredno stručne službe Kragujevac Biljanom Milosavljević.

„Hladnjače za voće su idealno rešenje za čuvanje voća. Za svako voće postoji odgovarajuća temperatura na kojoj se skladišti voće, dužina skladištenja, relativna vlažnost vazduha koja je veoma visoka i dostiže i do 95 %. Treba imati na umu da pojedine voćne vrste ispuštaju etilen, koji je često izvor zaraze. Ako takve voćne vrste čuvamo u posebnim prostorijama takve prostorije se moraju češće provetravati“, savetuje Milosavljević za čitaoce Bolje zemlje.

I dok se jabuka može čuvati u hladnjači i do godinu dana i podnosi i temperature ispod nule, voće poput brusnice, ribizle, borovnice čuva se samo do tri nedelje na temperaturi od nule do 5°C.

„Jabučasto voće čuva se na temperaturi od 0 do 3 stepena celzijus, mada je čuvanje jabuke ispod nule retko. Kruška se čuva na -1 do 0, dunja od -0,5 do 0, a breskva, kajsija, šljiva, višnja, trešnja od 0 do 5 i čuvaju se mnogo kraće nego jabučaste voćne vrste. Za jagode, maline i kupine karakteristična je temperatura od -5 do 0 stepeni. Bobičasto voće koje se čuva do tri nedelje, kao što su brusnica, grožđe, borovnica i ribizla čuva se na temperaturi od -0,5 do 5 stepeni“.

Milosavljevićeva naglašava da ne treba držati dugo voće van hladnjače i frižidera, da je potrebno obeležavati ambalažu i da se svako voće čuva u posebnoj ambalaži. Treba istaći da su hladnjače za malog poljoprivrednog proizvođača važan ekonomski činilac.

„Za male voćare hladnjača znači da mogu da skladište privremeno svoje voće i da sačekaju kompletne količine voća i tržište pa da prodaju svoju robu. Za velike voćare hladnjača je neophodna kako bi organizovali izvoz i plasirali robu na strano tržište“, kaže stručnjak iz PSSS Kragujevac.

I dok razmišljate o nabavci hladnjače ili možda proširenju skladištenih kapaciteta, znajte da uvek manje količine voća možete čuvati i u većim frižiderima.

 

 

J.E.