Naslovna Vesti Holadnija i Srbija na istom zadatku: Proizvodnja krompira!

Holadnija i Srbija na istom zadatku: Proizvodnja krompira!

756
0

Da bi se proizveo kvalitetan krompir, treba obratiti pažnju na mnogo faktora – kvalitet semenskog materijala, temperaturu, mehanizaciju, sastav zemljišta, kvalitet vode za zalivanje.

Ovogodišnje klimatske prilike su povoljno uticale na proizvodnju krompira u našoj zemlji. Suša u avgustu nije ugrozila ovu biljku tako da se mogu očekivati solidni prinosi.

Po svemu sudeći ove godine verovatno neće biti uvoza krompira po niskoj ceni, tako da se domaćim proizvodima pripisuje svetla budućnost. O iskustvima proizvođača krompira u Holandiji i o problemu bakterioze krompira, govorio je prof. dr Zoran Broćić, u Novom Sadu.

Ovaj skup organizovali su Pokrajisnki sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Ambasada Kraljevine Holandije, PSS Poljoprivredna stanica Novi Sad i Regionalna privredna komora Južnobačkog upravnog okruga.

Na skupu je posebno istaknuto koliko je važno poštovanje standarda u proizvodnji!

Proizvodnja krompira ima dugu tradiciju u Holandiji, a u poslednje vreme primat je proizvodnja semenskog krompira u čemu je ova država svetski lider.

Ova proizvodnja kao podlogu ima veliki istaživački rad, koji se odnosi na način uzgoja, bolesti i drugo. Kontrola kvaliteta proizvodnje je na veoma visokom nivou i svi proizvođači semenskog krompira naviknuti su da poštuju visoke standarde, što uvek rezultuje uspehu, visokim prinosima i izuzetnom kvalitetu“, rekao je Hert Kits Nuvenkamp, regionalni ataše za poljoprivredu Kraljevine Holandije.

Najveći problem sa kojim se suočavaju proizvođači krompira u Holandiji jeste kako sačuvati rod od bolesti, pre svega onih koji se pojavljuju na ljusci. Zbog ograničene količine zemljišta dešava se da se krompir ponovo sadi na istoj parceli iako treba da postoji razmak da bi se izbegla pojava patogena.

Sve to iziskuje potrebu da se stvaraju nove sorte koje će biti otpornije na bolesti od postojećih!

Uložili smo veliki napor i napravili čitave timove ljudi koji su edukovali proizvođače i na taj način smo uspeli da se izborimo s većinom problema koji nastaju na parceli“, rekao je Maries Elmans, ekspert iz organizacje NAO, krovnog udruženja koje okuplja učesnike u lancu proizvodnje i prometa krompira.

Govoreći o bakteriozama, koje su bile i glavna tema ove radionice, gost iz Holandije je istakao da su one stalni pratilac u proizvodnji i da tamo gde ima krompira ima i bolesti izazvanih bakterijama.

Dakle, problem bakterijskih infekcija se ne može trajno i u potpunosti rešiti, već samo minimalizovati primenom odgovarajuće tehnologije. Ono o čemu najviše treba voditi računa jesu temperatura i voda, a zatim i mehanizacija, zemljište, postojanje vetra, životinja.. Zalivanje površinskim vodama nosi poseban rizik, jer su u njima uvek prisutne bakterije“, dodao je Maries Elmans i napomenuo da naša zemlja ima veliki potencijal za proizvodnju krompira, uz uslov da se poljoprivrednici opredele za sorte specifične namene i prethodno pronalaženje sigurnih kupaca.

 

M.S.