I ribe idu na zimovanje!

  1767
  0

  Zima je pravo vreme za izlov ribe i premeštanje u zimovnike, kao i za sumiranje postignutog – koliko je ko zapravo uspeo u proizvodnji. Kada je reč o šaranu, on se u ovom momentu naseljava gusto u zimovnike i u fazi je mirovanja – prestaje da aktivno uzima hranu i čeka, uglavnom, proleće. Za razliku od medveda koji se zavuče u pećinu kako bi prespavao zimu, zimski san kod riba počinje onog momenta kada se zavuku, u jatima, duboko u mulj ili legnu na dno.

  Foto: Pixabay

  Ove godine šaran u zimovniku može da čeka bez problema – jer u Srbiji, realno, nema dovoljno šarana vrhunskog kvaliteta.

  Dosta je za ovu godinu, hajdemo u zimovnik na spavanje”

  Na osam hektara površina vode, Bogdan Dobrijević iz Malog Bača proizvodi vrhusnku ribu tokom cele godine – 90% šarana i 10% ostale vrste riba. Kao i svi drugi ribnjaci, i ovaj nadomak Malog Bača je prošao kroz letnju golgotu.

  Kako bi spasio ribu, Dobrijević je morao da povede računa o pumpanju vode, hranjenju i oksigenaciji, i eventualno, premeštanju ribe iz jezero u jezero. Taman kada je letnja vreva zamrla, jesenja aktivnost prošla, zakucala je zima ,,duga i hladna”.

  Zbog niskih temperatura početkom decembra, Dobrijević je na vreme povukao ribu u mirniji deo vode. A sudeći po prizorima, koje je zabeležio snimatelj emisije Bolja zemlja, ima nečeg posebnog u tome kada ribari zabace mrežu i počnu da izvlače ribu. Nimalo lak posao za ribare koji do kasno u noć vade ribu, na hladnom i vlažnom. Da li se trud na kraju isplati? Pogledajte u narednom video snimku.