Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo Igre oko otkupa pšenice

Igre oko otkupa pšenice

3066
0
Otkup psenice
Otkup pšenice

Žetva jarih useva ove sezone krenula je mesec dana ranije

Pšenica je dobro rodila, ratari u zavisnosti od podneblja, izbora semena i agrotehnike mogu da očekuju dobre prinose.

Međutim, ono što sve njih brine jeste otkupna cena pšenice. Nedavno poskupljenje goriva, a naročito dizela, kada nema nikakve mogućnosti za njegovo pojeftinjenje niti subvencionisanog plaćanja u značajnoj meri je poskupelo žetvu.
Ukoliko bi u kalkulaciju ubacili cene đubriva i ostale agrotehnike, održavanja i servisiranja mehanizacije, postavljamo pitanje da li cena u otkupu koja se kreće od 16 do 17 dinara za kilogram može da podmiri sve troškove, a i da ostane nešto preko? Odgovor na ovo pitanje znamo, a to je NE!

Vukosav Saković iz „Žita Srbije“  je, gostujući u emisiji Bolja zemlja, izjavio da cena uvek zavisi od uslova ponude i potražnje, ali i da ne očekuje velike oscilacije cena. Cena je blago rasla i ostala je na ovom nivou tako da se u zavisnosti od kvaliteta, maksimalno može dobiti 17 dinara za kilogram ovogodišnjeg roda pšenice tako da je već oko 2000 tona pšenice prodato.

Posebno je pitanje kada prodati ovogodišnji rod pšenice? Da li odmah ili skladištiti pa sačekati još malo?

Ukoliko se skladišti, treba ukalkulisati i troškove čuvanja kao i eventualne kursne razlike. Sve ovo može dovesti do gubitka. Sreća je da dinar miruje, pa bar u tom smeru neće biti daljih oscilacija.
,, Prethodne 4 godine su bile rekordne u svetu po prinosima pšenice i stvorile su se velike zalihe. Jedino bi, ukoliko se desi podbačaj u prinosu i rodu mogao bi da izazove drastičnu promenu cena.“ – kaže gospodin Saković i dodaje da je cena stabilna već duže vreme, i da su moguća samo manja odstupanja. Ovo je, prema Sakoviću jedino čemu se možemo nadati kada pričamo o ovogodišnjem otkupu pšenice.

Pročitajte i: Šta posle žetve pšenice i zašto je važna desikacija u nekim ratarskim usevima?, klikom OVDE

Tekst priredio: dipl. inz. Goran Veljkovic