Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo Imao sam strašnog petla – Austrolorp

Imao sam strašnog petla – Austrolorp

725
0

Ovo je priča o lepoti i ukrasnoj rasnoj živini. Upravo tako, Austrolorp ptice su nastale u Australiji , pošto je crni orpington uvezen iz Engleske. Ova rasa je nastala 1925.godine, a ovo je jedna od poslednjih velikih rasa živine koja je uopšte nastala. Naime, posle Australorpa nije bilo neke velike selekcije, niti je bilo nekih novih velikih rasa.

Danas je za ovu rasu najvažnija lepota perja. Perje im se neverovatno presijava u svim bojama. Najcenjeniji su crni Australorpi, pogotovo u Americi. A , u Australiji,  Australorpi mogu biti i beli.

Ova rasa može da se gaji poluintezivno i da daje pristojnu količinu jaja. Koka može da nosi i godinama. Kod australorpa nisu važne proizvodne osobine jer ova živina ne može da se vodi sa hibridima, i pored toga što je veoma dobra rasa.

Koka Australorp snese oko 200 do 250 jaja godišnje, u zavisnosti od toga ko ih gde drži. Najcenjeniji su crni  Australorpi, pogotovo u Americi. A , u Australiji, Australorpi mogu biti i beli. Ta rasa je kombinovana i za meso i za jaja.

Koja je uloga ove rase danas?

Ukoliko vam je potrebna otporna živina,koja nosi domaća jaja onda je nećete pogrešiti u vezi sa ovom rasom. Zatim, da se hrani ekstenzivno ili poluekstenzivno (da čeprka po dvorištu) i da ukrašava dvorište.

Međutim kod nas ova rasa živine nije toliko zastupljena. Nikola Lakić, iz Mladenovca, najmlađi je osvajač zlatne medalje na izložbi za male životinje. Nikola je oduvek želeo živinu, te je ovu rasu živine nabaivio iz Nemačke po ceni nešto višoj od 70 evra.

 

Prethodni tekstBolja zemlja – 09.04.2017.
Sledeći tekstJabuka – peti izvozni proizvod srpskog agrara