Naslovna Poljoprivreda Mehanizacija IMT De luxe: Zamena ležajeva na rukavcima i glavčinama prednjih točkova traktora

IMT De luxe: Zamena ležajeva na rukavcima i glavčinama prednjih točkova traktora

7187
0

Zamena ležajeva odnosi se na traktore IMT-540;542;542 De luxe; 545,545 De luxe; 547;548;549 i 549 De luxe.

Normalna je pojava da posle određenog broja radnih časova dođe do otkazivanja ležajeva i dosta često blokiraju točak, a što u vožnji može biti izuzetno opasno. Obično ležajevi dobiju veći zazor od normalnog mogu korozirati te se valjčići ili kuglice, otežano okreću ili blokiraju okretanje, a moguća su oštećenja itd. Što je zazor ležaja koji ne povećava i onemogući ispravan rad.

Photo by Photos of Korea on Unsplash

Obilazeći krajnje korisnike dok sam radio u IMT-eu iznenadio sam se koliko malo ljudi znaju o ležajevima na osnovu njihovih oznaka.

Dakle, traktori

Dakle, zazor ležaja je ukupno pomeranje jednog prstena u odnosu na drugi. Koliki je zazor to zavisi od tipa i namene ležajeva. Uz malo poznavanje tehnike i umešnosti probajte sami da zamenite neki od ovih ležajeva. Retko, skoro nikada se ne dešava da morate istovremeno zameniti ležajeve na rukavcu ili glavčini točka.

Foto: Pixabay

Mi ćemo Vam pokazati vodećim putem, a na Vama je da pratite redosled radnji. Sve ovo se odvija na sklopu prednjeg mosta-sl.

Prednji most, jelte

1.Prednji most se sastoji od srednjeg nosača(1) i dva spoljna nosača mosta (2 i 3). Kolevka, zavarena za srednji nosač, klati se oko osovinice (5) ugrađene u prednji oslonac motora (4). Spoljni nosači mosta mogu se vezati zavrtnjima za srednji nosač alternativnim položajima čime se pruža mogućnost podešavanja razmaka traga točkova.

Foto: Pixabay

Prvo ćemo uraditi radove rukavcu tj. prvo ćemo ga rastaviti. Na slici 2. možete sve ovo da pratite.

RASTAVLjANjE

1. Postaviti dizalicu ispod kolevke prednjeg mosta i podići prednji kraj traktora postaviti ga da se ne pomera ili sklizne sa dizalice.

2. Odvrnuti šest navrtki (13) koje vezuju točak sa glavčinom i skinuti točak sa gumom.

3. Odvrnuti navrtku (2) i izvući zavrtanj i elastičnu podlošku; skinuti ručicu (1) sa rukavca (8) izgurati segmentni klin (7) i zaptivku (3).

4. Izvući rukavac (8) i aksijalni ležaj (6) iz prednjeg mosta (4). Sada nam ostaje da skinemo aksijalni ležaj (6) sa rukavca (8). Da ovde malo stanemo. Ovde u prednjem mostu (4) nalaze se i 2 utisnute čaure. Ako su one oštećene ili imaju veliki zazor sa rukavcem treba ih izbiti napolje i utisnuti nove. Dakle, isti je postupak kao kod zamene ležaja.

Foto: Pixabay

SASTAVLjANjE

1.Na rukavcu (8) postaviti novi aksijalni ležaj (6) i sve ugurati u prednji most (4).

2. Na rukavac (8) postaviti zaptivku (3); ubaciti segmentni klin (7) postaviti ručicu (1); ubaciti u ručicu (1) zavrtanj na njega postaviti elastičnu podlošku i pritegnuti sa navrtkom (2).

3. Na nosaču mosta (4) napuniti mašću kroz mazalicu.

4. Namontirati točak sa gumom na glavčinu (12).

5. Dizalicom spustiti prednji kraj traktora i završili smo posao.

YouTube Screenshot
Izvor: Srbobran Danas

NAPOMENA:

Levi i desni rukavac nisu isti. Treba ih postaviti tako da žljeb za segmentni klin bude paralelan sa delom prednjeg mosta (4) kada su glavčine točka (12) pod pravim uglom prema osi traktora.

ZAMENA LEŽAJA NA GLAVČINI TOČKA

I u ovom slučaju pratićemo sl. 1 i 2 i redosled radnji.

1. Na sredini ispod kolevke prednjeg mosta sl. 1. postaviti dizalicu, podići prednji kraj traktora i osigurati ga da ne padne.

2. Odvrnuti 6 navrtki (13) koji vezuju točak sa glavčinom (12) i skinuti točak sa gumom.

3. Skinuti kapu glavčine (18).

4. Ispraviti i izvući rascepku iz rukavca (8).

5. Odviti krunastu navrtku (17) i skinuti podlošku (16).

6. Izvući glavčinu (12) sa rukavca (8).

7. U glavčini (12) proveriti koji je ležaj oštećen. Ako su oba oštećena kod oba se vadi unutrašnji prsten sa kavezom i valjcima, a na jednom se uklanja zaptivač i odstojnik. Ređe se izbijaju spoljašnji prstenovi ležišta. Ako se ne izbijaju tada se postavljaju novi ležajevi bez spoljašnih prstenova. U principu dobre su obe varijante sa ili bez njih u zavisnosti od stanja. Uzećemo varijantu kada se oba ležaja utiskuju nova.

Photo by Ries Bosch on Unsplash

SKLAPANjE

1. Staviti spoljašnje prstenove ležišta ispresovati ih u glavčinu.

2. Staviti unutrašnji prsten unutrašnjeg ležaja.

3. Staviti odstojnik i zaptivaču sa ravnim licem prema centru glavčine (12). Ukucati zaptivaču da sedi tačno u upustu glavčine (12).

4. Napuniti glavčinu (12) do jedne trećine mašću i postaviti je na rukavcu (8).

5. Staviti unutra podlošku (16) i stegnite sve krunastom navrtkom (17).

Izvor: Grad Kruševac

PODEŠAVANjE ZAZORA U TOČKU

1.Zazor u ležajevima prednjeg točka podešava se tako što se krunasta navrtka (17) zavrne do kraja dok se glavčina (12) ne blokira, a zatim ne odvrne za ¼ kruga (1 četvrtina kruga).

2. Stavi se nova rascepka.

3. Stavi se kapa (18) na glavčinu (12).

4. Postaviti točak sa gumom.

5. Spusti se dizalicom prednji kraj traktora, izvadi dizalica i posao je završen.

Duško Prolušić