Naslovna Poljoprivreda Mehanizacija IMT ponovo ‘vozi’!

IMT ponovo ‘vozi’!

1868
0
imt
IMT '539' i '549' sa poboljšanim karakteristikama, foto J. El Omari

Poljoprivrednici kažu da bez traktora „IMT“ nema dobre obrade zemljišta, naročito u brdskim predelima. Ti traktori će se ponovo proizvoditi. Ugovorom kojim je indijska kompanija Tafe preuzela prava na proizvodnju IMT traktora, oživeo je i pogon u Jarkovcu kod Zrenjanina, prenosi RTS.

Tamo se sklapa pet modela traktora domaće marke, kao i neki od „Tafe“ modela. Za narednu godinu, najavljeni su i novi proizvodi. Popularni modeli „IMT 539“ i „IMT 549“ sa više inovacija, nastaviće rad na njivama. Najbitnija promena je za osam konjskih snaga jači motor koji, za razliku od prethodnika, ima i standard „euro 3“. Poboljšane su i karakteristike ostalih modela.

„Za ovaj period od nekoliko meseci, kompletirali smo blizu 150 traktora, koje smo ponudili na tržištu. Do kraja godine planiramo da uvezemo još oko 100 traktora, kako brenda IMT, tako i brenda Tafe, koji se takođe sklapa ovde u pogonima u Jarkovcu u kategorijama do 60 konjskih snaga“, ističe rukovodilac prodaje Dragan Gelačić.

Meštani Jarkovca su zadovoljni što je prvih osam radnika našlo zaposlenje. Očekuju i više kada se završi rekonstrukcija hale. Pogon je nekada za IMT imao sasvim drugu namenu, podseća Ljubomir Kacijan koji je bio varilac 27 godina.

„Pravili smo jednoosoovinske prikolice i cevne konstrukcije. Sada je velika razlika. Ovo je montaža, a ono je bilo varenje“, kazao je Ljubomir Kacijan.

Delovi za traktor stižu iz Indije. A nakon modernizacije pogona, po sličnom principu, sklapaće se i „Tafe“ traktori jačine od 80 do 100 konjskih snaga.

Izvor: RTS

 

Julijana El Omari