Naslovna Vesti “INTERAGRO2019“: Poljoprivreda je stub razvoja!

“INTERAGRO2019“: Poljoprivreda je stub razvoja!

596
0
foto: NoviGlas, Bijeljina
foto: NoviGlas, Bijeljina

Preko 140.000 domaćinstava u Republici Srpskoj ostvaruje neku vrstu prihoda iz poljoprivrede, a više od 40.000 domaćinstava su registrovana poljoprivredna gazdinstva.

Ove godine Republika Srpska ima u svom budžetu preko 190.000.000 konvertibilnih maraka za finansiranje poljoprivrede. Takođe je zabelen rast vrednosti poljoprivredne proizvodnje za 5% u prvih osam meseci ove, u odnosu na isti period prošle godine.

Poljoprivreda je stub budućnosti Republike Srpske, koja ima velike potencijale za razvoj ove privredne delatnosti, a Semberija je jedna od značajnijih regija kada je poljoprivreda u pitanju. Manifestacija koja je održana pre mesec dana u Bijeljini, svrstava se u grupu najznačajnijih poljoprivrednih manifestacija, predstavlja mesto razmene iskustava, kao i utvrđivanje pravca razvoja agrara i ačina finansiranja poljoprivredne proizvodnje u Republici Srpskoj.

Vlada Republike Srpske će nastaviti da i dalje ulaže u poljoprivrednu proizvodnju putem finansiranja koje obuhvata tri stuba. Prvi je agrarni budžet, drugi su kreditna sredstva za kapitalne investicije, a treći su kreditni podsticaji za otkup domaćih poljoprivrednih proizvoda.

Veoma je bitno napomenuti da postoji i revolving fond, kao i razne druge povlastice u smislu podsticaja za određene vrste proizvodnje, regrese, gorivo i slično.

Privreda komora Vojvodine je na svom štandu na sajmu “INTERAGRO2019“ skupila više od 150 izlagača, privrednih subjekata, ali i udruženja žena i tako i ove godine dala značajan doprinos razvoju saradnje Republike Srpske i AP Vojvodine.

 

 

Izvor: Poljoprivrednik

M.S.