Naslovna Uredbe IPARD investicije do 50 HILJADA EVRA imaće vrlo MALO birokratije

IPARD investicije do 50 HILJADA EVRA imaće vrlo MALO birokratije

651
0

Gostujući u emisiji Bolja zemlja pomoćnik direktora Uprave za agrarna plaćanja Boško Umetić najavio je da će konkurisanje za investicije IPARD poziva ubuduće biti birokratski lakše za investicije do 50 000 evra.

„Činjenica je da korisnik ima najviše problema pri sakupljanju ponuda i pri izradi biznis plana. Međutim, biznis plan do 50 000 evra ubuduće biće lakše ispuniti jer su se kolege iz Uprave potrudile da obrazac biznis plana bude automatizovan. Jednom uneti podaci u jednoj tabeli, računaće se u svim ostalim tabelama. Obrazac sam računa bilans uspeha, prinos…“, rekao je Umetić.

Ovim se preko računara ubrzava proces apliciranja. To su, ustvari eksel tabele i svako može da otvori dokument i sam unese podatke, bez pomoći konsultantske kuće, a svaku korekciju biznis plana uvek možete kasnije da uradite.

„Treba nagovestiti da mi ipak refundiramo troškove konsultantskih usluga, jer korisnik može to da uradi sam ili da angažuje profesionalce. Tako da mi uz investiciju refundiramo i taj trošak. Mi imamo povratnu informaciju da su čak i knjigovođe poljoprivrednika radile unos podataka u biznis plan“.

Povraćaj 60, 65 i 70 odsto

Do 50 000 evra investicije je jednostavan biznis plan, preko toga je složeni. U investiciju do zadate cifre možete konkurisati za izgradnju objekata, hranilice, traktor, priključne mašine, pojilice, sisteme za mužu.

„Povraćaj je 60 odsto neto vrednosti, bez PDV-a, licu mlađem od 40 godina vraća se 65 odsto, a licu koji posluje u planinskim i otežanim uslovima čak 70 odsto investicije. Ako bi hipotetička investicija vredela 100 dinara, njena neto vrednost je 80, mi od tih 80 dinara vraćamo fizički 60, 65 ili 70 dinara“, objašnjava Umetić.

Bitno je napomenuti da poljoprivrednici ne započinju investiciju, već izrađuju opšti trošak. Uprava za agrarna plaćanja je po zakonu dužna u roku od 9 meseci da poljoprivrednicima odobri investiciju, posle toga se daje rok korisnicima da investiraju.

„U prethodnom pozivu dobili smo 393 prijave, a sada očekujemo i više, jer smo duplo više novca namenili, nego u prethodnom pozivu. Period od 9 meseci je dug period, ali niz radnji i provera po akreditaciji koje moraju da se urad,  traju toliko“.

 

Bolja zemlja