IPARD: Prvi konkurs 25. decembra

  649
  0

  Prvi konkurs za kupovinu traktora i druge mehanizacije u Srbiji, biće raspisan 25. decembra, za sredstva iz predpristupnih fondova EU za ruralni razvoj.

  Kako je potvrđeno Beti u Ministarstvu poljoprivrede, postupak raspisivanja poziva počinje danas, a formalan poziv poljoprivrednicima biće objavljen u ponedeljak.

  Za sredstva mogu da se prijave vlasnici porodičnih gazdinstava, preduzetnici, zadruge, mala i srednja agro preduzeća, ali ne i oni koji imaju manje od 2 hektara zemlje ili nedevoljan broj grla stoke, kao i „tajkuni“. Svi oni koji nisu prijavljeni u APR-u, koji su u stečaju ili likvidaciji ili im je račun blokiran duže od 30 dana, neće moći da računaju na ovaj novac.

  Podnosilac mora da ima manje od 250 zaposlenih i godišnji promet ne veći od 50 miliona evra.

  Drugi konkurs se očekuje u martu 2018. godine, tada će poljoprivrednici moći da se prijave za novac potreban za kupovinu opreme za preradne kapacitete, kao i za marketing, za šta je namenjeno 11,7 miliona eura.

  Novac iz IPARD fondova neće moći da se koristi za plaćanje poreza, carina, kupovinu, zakup ili lizing zemljišta i postojećih objekata, kao ni za kazne i sudske troškove i polovnu mehanizaciju, bankarske i putne troškove, ali ni troškove održavanja, amortizacije ili zakupa, troškove špedicije, prevoza i montaže.

  Svi detalji konkursa moći će da se nađu na sajtu Ministarstva poljoprivrede, a Uprava za agrarna plaćanja je već obučila savetodavne stručne službe, koje na terenu obučavaju poljoprivrednike o mogućnostima koje im pruža IPARD, a uskoro se očekuje da će biti štampan i detaljan vodič za buduće korisnike sredstava.

   

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay