Naslovna Poljoprivreda Zaštita bilja Isplativost gajenja belog sleza u Srbiji

Isplativost gajenja belog sleza u Srbiji

2180
0

U jesenjem i zimskom periodu jedan od glavnih saučesnika u borbi protiv prehlada i virusa je jedna od najlekovitijih biljaka na planeti – beli slez.

Beli slez ne samo da jača naš imunitet, on olakšava i iskašljavanje, ublažava simptome astme, a takođe pomaže i u lečenju mnogih kožnih bolesti i deluje blagotvorno na ceo ljudski organizam.

Vodi poreklo iz Istočne Evrope i Zapadne Azije, a danas je rasprostranjen u celom svetu. U prirodnoj medicini se najčeće koristi koren belog sleza za lečenje bolesti disajnih puteva, bronhitisa, upale grla i blažih oblika upale pluća, jer može u potpunosti da rastvori sluz i podstakne iskašljavanje.

Ovih dana u Srbiji se mnogo govori o uzgoju ove biljke, prvenstveno zbog dobre zarade. Cena ove biljke na tržištu se ove godine kretala oko 850 dinara za kilogram, međutim problem je veliki posao i ručni rad.

Kako kaže jedan od proizvođača belog sleza Zoran Tomić za Agroklub.rs, u samoj proizvodnji nema mnogo posla jer se obavlja mašinski, ali teži deo je kada dođe do finalne pripreme i ljuštenja jer se to sve obavlja ručno.

Ovaj proizvođač preporučuje porodično gajenje belog sleza na pola hektara do hektar, koliko je dovoljno za ovu biljku. Najveći otkupljivači su firme koje se bave otkupom lekovitog bilja, kao što su prodavnice zdrave hrane i brojne farmaceutske kuće.