Naslovna Poljoprivreda Ratarstvo i šumarstvo ISPUCALA ZEMLJA: Vlage ima jako malo!

ISPUCALA ZEMLJA: Vlage ima jako malo!

2230
0

Prve dane septembra obeležilo je izuzetno toplo i suvo vreme. Maksimalne dnevne temperature tokom septembra su se kretale u proseku od 30 do 36 stepeni, što je znatno iznad proseka.

Toplo i uglavnom suvo vreme pogodovalo je zrenju jarih useva, voća, povrća i grožđa, kao i izvođenju aktuelnih radova u polju. Tokom proteklih 15 dana preovlađivalo je sunčano vreme, a samo je u avgustu zabeleženo prolazno naoblačenje s padavinama lokalnog karaktera.

Dospele količine su bile između 5 i 20 milimetara i to u brdsko planinskim predelima.

Krenula je sezona berbe kukuruza, u razgovoru sa ratarima koji su zabrinuti kako će proteći tek nadolazeća setva pšenice, za sada je stanje na parcelama toliko loše da su pukotine u zemljištu toliko velike da smo počeli da ličimo na subsaharski region!

Zbog slabijeg priliva padavina tokom avgusta, ali ništa bolje situacije tokom septembra zalihe vlage u zemljištu su u većini regiona Srbije skoro na minimumu.

U narednom periodu se očekuje promenljivo i toplo vreme, sa češćom pojavom pljuskova u prvoj dekadi oktobra. Srednja dnevna temperature će biti u granicama višegodišnjeg proseka.

 

M.S.