Naslovna Poljoprivreda Zaštita bilja Istina o zaštiti pšenice – Da li ste znali?

Istina o zaštiti pšenice – Da li ste znali?

758
0

Kiša, a zatim i praznici omeli su naše ratare, da ispune predviđene rokove za prskanje pšenice. Ali još uvek nije kasno za sve one koji žele da obave preventivnu zaštitu pšenice.

Ono o čemu se malo piše u javnosti, a o čemu je bilo reči u emisiji Bolja zemlja, jeste da veliki broj nekih preparata koji se oglašavaju za prskanje imaju vrlo malu efikasnost. O čemu je zapravo reč? I zašto se o tome do sada nije pričalo?

Problem je u tome što su gljivice postale rezinstentne na neke postojeće, stare aktivne materije. Na primer, kada se neki fungicid koristi 10, 20 pa i 30 godina a ista je aktivna materija za opstanak, neke gljivice uvek prežive i nastavljaju da se razmnožavaju. Tako nastaje tzv. selekcioni pritisak, a dejstvo preparata slabi.

Fungicidi koji su već destinama godina na tržištu, sada pod drugačijim nazivom, tzv. generički fungicidi, imaju vrlo nisku efikasnost. – izjavio je Dipl. Inž. Goran Puhar, za emisiju Bolja zemlja. Cena ne bi trebalo da bude isključivi motiv da se kupi jedan fungicid, gledajte koji je dobar. – dodaje Goran.

Šta je rešenje? Rešenje je korišćenje novih aktivnih materija sa novim mehanizmom dejstva zato što se na te preparate  gljivice „nisu navikle“ i imaju preko 90% efikasnosti.

Pogledajte u narednom  koje hibride preporučuju iz selekcione kuće BASF.