Naslovna Vesti IZ KANCELARIJE ZA JAVNA ULAGANJA ZA „BOLJU ZEMLJU“: Pomoć države od 120...

IZ KANCELARIJE ZA JAVNA ULAGANJA ZA „BOLJU ZEMLJU“: Pomoć države od 120 do 600 hiljada dinara žrtvama poplava, prve isplate već ove nedelje! (FOTO)

580
0

Marko Blagojević iz Kancelarije za javna ulaganja govorio je za naš portal o saniranju poplava zbog kojih je u Srbiji uvedeno stanje elementarnih nepogoda u čak 11 opština.

Gospodin Blagojević prokomentarisao je vest da će Republika Srbija dati 25 miliona evra žrtvama poplava, kao i da li postoje prioritetne kategorije prilikom raspodele tog novca.

Izvor: Shutterstock/goldyg

„Šteta je grubo procenjena na 25 miliona evra, koliko će država uložiti zavisi od konačne procene štete. Svakako je prioritet pomoć porodicama čiji su stambeni objekti oštećeni. Država će isplaćivati pomoć onima kojima su oštećeni stambeni objekti, kao što je to radila do sada i to u iznosu od 120 do 600 hiljada dinara, u zavisnosti od kategorije štete. Za sada ne očekujem da će biti više od 900-1.000 korisnika, a biće im uplaćen novac nakon što lokalne samouprave tačno utvrde štetu, rekao je Blagojević.

Velika ulaganja

Direktor Kancelarije za javna ulaganja istakao je da će se posebno baviti sanacijom infrastrukture, posebna pažnja biće posvećena lokalnim vodotocima, odnosno obnovi lokalnih vodotoka, jer su upravo oni napravili najveći problem.

Izvor: Shutterstock/Miljan Zivkovic

“Preko 90 odsto slučajeva došlo je posredstvom lokalnih, bujičnih vodotoka, ne velikih reka. Radićemo mostive na lokalnim putevima, sanaciju klizišta, obnovu sistam za vodosnabdevanje, kanalizacuinih sistema”, objasnio je Blagojević

S obzirom na to da će procenu štete utvrđivati zajedno sa lokalnim saomoupravama, postavlja se pitanje kada ćemo imati konačne rezultate stanja štete:

Izvor: Shutterstock/Djalek

“Opštine će već ove nedelje izdavati rešenja, kancelarija će vršiti isplatu po tim rešenjima, rešenjima se za svaki pojedinačni slučaj određuje pravo na pomoć, utvrđuje se kategorija štete, a shodno kategoriji i novčana pomoć. Ponavljam, rešenja opština čekamo ove nedelje i počinjemo sa isplatama bez oklevanja”, rekao je Blagojević.

 

Bolja zemlja