Naslovna Vesti Nedimović: Izgradnja 25 automatskih protivgradnih stanica za dodatnu zaštitu područja Zapadne Srbije!

Nedimović: Izgradnja 25 automatskih protivgradnih stanica za dodatnu zaštitu područja Zapadne Srbije!

341
0

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović i ministar poljoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić potpisali su danas u Beogradu memorandum kojim je predviđeno da Srbija finansira izgradnju 25 automatskih protivgradnih stanica u podrinjskom delu Republike Srpske.

Izvor: Shutterstock/Dreamframer

Realizacija zajedničkog projekta automatske protivgradne zaštite u slivu reke Drine omogućiće dodatnu protivgradnu zaštitu i za poljoprivredne proizvođače u Srbiji, a posebno dela Zapadne Srbije koji je najčešće pogođen gradom.

Bitna protivgradna zaštita, ergo ulaganja

Ministar Nedimović je objasnio da Srbija ulaže u protivgradni sistem preko Drine jer ima interes da dejstvom sa leve obale reke zaštiti poljoprivredu na svojoj teritoriji.

Foto: Protivgradni top/Privatna arhiva

Ministar je ukazao da postoji problem sa protivgradnom zaštitom zapadnog dela Srbije, jer sistem iz stare SFRJ više ne funkcioniše pa su prostori uz Drinu, poput Malog Zvornika, Bajine Bašte, Ljubovije i ostalih mesta uvek bili izloženi gradu.

Sa druge strane, Republika Srpska nije imala sopstveni interes za pokrivanjem sistemom protivgradne zaštite tog područja, pa je Srbija inicirala potpisivanje ovog sporazuma, dodao je Nedimović.

Foto: Protivgradni top/Privatna arhiva

Kako je naglasio, detalji sistema, koji će se protezati od Zvornika do Ruda i uz 25 protivgradnih stanica imati i 10 antenskih stubova za komunikaciju, biće utvrđeni u studiji a preliminarna procena je da će investicija koja će biti plaćena iz budžeta Republike Srbije biti od 700.000 evra do 800.000 evra.

„Mi na ovaj način branimo ovaj deo Srbije koji je najviše bio izložen gradu u poslednjih deset godina“, naglasio je Nedimović.

YouTube Screenshot
Izvor: Ljubiša Čestereg

Ministar očekuje da će automatski sistem protivgradne zaštite biti spreman da dejstvuje sledeće sezone i dodao da na tom terenu na protivgradnoj zaštiti ništa nije rađeno 30 godina.

Pašalić o protivgradnoj zaštiti

Ministar Pašalić je istakao da neće biti problema oko zemljišta za ovaj sistem jer će on biti postavljen na zemljištu koje kontrolišu „Šume Republike Srpske“ i dodao da bi deo sistema mogao biti izgrađen već do kraja ove godine.

YouTube Screenshot
Izvor: Kopernikus RTV Raška

„Lokacije smo odredili, možemo veoma brzo da uđemo u instalaciju tih sistema i očekujem da do kraja godine može da bude instalirano nekoliko lansera“, rekao je Pašalić i dodao da će nove stanice biti deo protivgradnog sistema Republike Srpske.

 

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede