Naslovna Vesti IZLOG SRPSKOG AGRARA: Nedimović najavio donošenje zakona o nacionalnoj veletržnici!

IZLOG SRPSKOG AGRARA: Nedimović najavio donošenje zakona o nacionalnoj veletržnici!

593
0

Nacionalna veletržnica treba u budućnosti da bude izlog srpskog agrara i platforma za izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije na svetska tržišta, izjavio je danas ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i najavio donošenje zakona o nacionalnoj veletržnici.

Zajednički plan države i Grada Beograda je da nacionalna veletržnica bude na mestu postojeće Veletržnice Beograd, koja će biti proširena, a u planu su i ulaganja potencijalnih investitora, među kojima je i Al Dahra.

YouTube Screenshot
Izvor: Al Dahra

Nedimović je novinarima nakon obilaska Veletržnice rekao da će se na nacionalnoj veletržnici naći poljoprivredni proizvodi malih kooperanata u krugu od 100 kilometara oko Beograda.

„Svi ti ljudi imaju muku kako da prodaju svoju robu. Novi zakon o nacionalnoj veletržnici omogućio bi da se na ovom mestu roba prikuplja i prepakuje u skladu sa standardima tržišta na koja izvozimo“, kaže ministar poljoprivrede.

Foto: Bolja zemlja

Objasnio je da će nacionalna veletržnica, kao platforma za distribuciju robe po čitavom svetu, omogućiti dalji razvoj srpske poljoprivrede. Naveo je i dobar položaj veletržnice, jer su u blizini svi auto-putevi, poljoprivredna proizvodnja u Srbiji najveća je u krugu od 100 kilometara oko Beograda, a blizu je i aerodrom.

Postojeća Veletržnica je u vlasništvu Grada Beograda, nalazi se na 17 hektara, ima jednu modernu halu i upravnu zgradu, a Goran Vesić kaže da je sada prilika da Beograd zajedno sa državom napravi nacionalnu veletržnicu.

Nacionalna veletržnica, kako je rekao, obuhvatiće mnogo više prostora i postaće mesto sa koga se plasiraju poljoprivredni proizvodi iz Srbije i iz Beograda u svet, a novi zakon će definisati izgradnju nove hale. „U poljoprivredi je veoma važan plasman. Mi ćemo na ovaj način obezbediti plasman naših poljoprivrednih proizvoda u svetu, odnosno pomoći poljoprivrednim poroizvodjačima i našoj poljoprivredi“, naveo je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

 Veletržnica će obezbediti plasman poljoprivrednih proizvoda iz Srbije

Za Beograd je, kaže, poljoprivreda važna, a osim turizma koji je najbrže rastuća poljoprivredna grana i okretanja ka kreativnoj industriji i startap sektoru, poljoprivreda je treća šansa.

Izvor: Shutterstock/ValentinaPopovic

Vesić je ocenio da je Nedimović prvi ministar poljoprivrede koji je prepoznao šansu koju ima Veletržnica. „Ovo je već sada najveća veletržnica na Balkanu. Kada budemo uložili u nju ona će biti sigurno biti i najmodernija i najopremljenija, a zato su nam potrebni i oni koji će ulagati. Al Dahra je takođe jedan od potencijalnih ulagača. Zaista možemo da uradio dobru stvar i za srpsku i za beogradsku poljoprivredu“, poručio je Vesić.

Direktor AL Dahra Srbija Vojin Lazarević je rekao da Veletržišna može da bude nova tačka spajanja između investitora u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Srbije. „Stavljanje Veletržnice u funkciju srpskog prozora u svet kada je u pitanju agrar je izvanredna ideja koju apsolutno treba podržati“, kaže Lazarević.

Izvor: Ministarstvo privrede

Naveo je da je u ovom trenuku u PKB-u u toku investicioni ciklus koji će trajati u naredne dve do tri godine, a u kome treba da se investira više od 180 miliona evra u unapređenje PKB.

„Sa takvim unapređenjem dobićemo firmu kakav je PKB bio nekada“, kaže Lazarević i navodi da je Srbija zemlja koja je 17. u svetu po količini obradivog zemljišta što, naglašava, znači da je sudbina Srbije poljoprivreda.

Blic