Naslovna Vesti Izuzetno slaba prodaja KARFIOLA!

Izuzetno slaba prodaja KARFIOLA!

1020
0

Kao retko gajena vrsta, procenat zastupljenosti karfiola počeo je da se povećava, ali posle ove proizvodne godine, vratiće se na početak!

Ono što je trenutno aktuelno, jeste veoma loš plasman karfiola na malo. Plasman na veliko, kako kažu pojedini proizvođači, uopšte ne ide! To je veoma loše!

Ubirajući poslednje plodove sa svojih parcela, proizvođači pognute glave privode kraju sezonu, sa izrazitim nezadovoljstvom, razmišljajući o isplativosti proizvodnje!

Cena karfiola na pijacama za plasman na malo se kreće između 30 i 40 dinara, a na veliko, kako smo napomenuli, uopšte ne ide, u rasponu je od 20 do 30 dinara.

Kao cenjeno povrće, ili bar mi tako mislimo, cvetna ruža karfiola ima izvanredni ukus i neverovatnu hranljivu vrednost. Može se koristiti kuvana ili pohovana, ma da je većina ljudi koristi u svežem stanju ili ukiseljenu!

Karfiol je izuzetno bogat vitaminom C i mineralnim materijama – kalcijumom i gvožđem.

Ono sa čime treba da se upoznamo, svakako su uslovi uspevanja i zahtevi za temperaturom. Biljka kao što je karfiol nema preterane zahteve za pomenutim uslovima.

Seme karfiola klija već na temperaturi između 2 i 5 oC, dok je optimalna temperatura 20 oC. Optimalna temperatura za razvoj jestivog dela je u rasponu od 18 i 20 oC. Na temperaturama preko 25oC, pri maloj vlažnosti vazduha i zemljišta, dobija se manji prinos i slabiji kvalitet zemljišta.

Karfiol nije tako otporan na niske i visoke temperature kao kupus. Zato je veoma važno da povedete računa o tome da ga ne uhvati mraz i svojim izrazito niskim temperaturama ne ošteti jestivi deo.

Od slabijih mrazeva manje stradaju cvetne ruže ako su zaštićene sopstvenim listovima, a protiv visokih temperatura pomaže često navodnjavanje.

Uopšte, karfiol ima velike zahteve za vlagom!

Karfiol je veliki probirač zemljišta. Traži plodna, srednje teška, rastresita i osrednje vlažna zemljišta!

 

 

Miloš Stojanović