Naslovna Vesti IZVOZ GOVEĐEG MESA ZA NEKOLIKO DANA, ZA MLADE KONKURS TEK U OKTOBRU

IZVOZ GOVEĐEG MESA ZA NEKOLIKO DANA, ZA MLADE KONKURS TEK U OKTOBRU

1672
0

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je da će u oktobru biti raspisan novi konkurs za ovu godinu za mlade poljoprivrednike, prenele su Novosti.

Ovo je treća godina kako se raspisuje konkurs za mlade poljoprivrednike. Prošle godine konkurs je bio objavljen početkom jula, a za ovu, mladi će morati da sačekaju još jedan mesec. Kao i prošle godine i za ovu je najavljen najviši mogući iznos od 1,5 miliona dinara po korisniku.

„Za tu sumu može se kupiti stado ovaca, značajan broj tovljenika, zasnovati proizvodnja višanja na dva hektara, šta je kome volja. Prioritet ministarstva biće stočarstvo, voćarstvo i povrtarstvo, jer su nam tu potrebni mladi ljudi, jer te grane zahtevaju dosta fizičke snage“, rekao je Nedimović.

Resorno ministarstvo najavljuje i razrešenje problema otkupa goveđeg mesa, odnosno ‘bolje uslove za prodaju bikova’.

„Sa Kinezima smo zaključili veliki i dobar ugovor vredan 60 miliona dolara za otkup 750 tona goveđeg mesa mesečno. Druga stvar su interventne mere koje je preduzela naša vlada, a podrazumevaju zamenu tovnih goveda za kukuruz po ceni od 2,2 evra po kilogramu.

Konkurs je raspisan i poljoprivredna gazdinstva koja žele takvu zamenu mogu da se prijave, a kukuruz posle mogu da prodaju na tržištu. Treća stvar je izvoz mesa u Tursku i početak očekujemo za nekoliko dana“, izjavio je ministar.

 

 

Izvor: Novosti