Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo IZVOZ junadi za Tursku početkom SLEDEĆE nedelje?!

IZVOZ junadi za Tursku početkom SLEDEĆE nedelje?!

792
0

Neposredno pre najave ministra trgovine Rasima Ljajića, da će do kraja godine biti izvezeno oko 2000 tona junetine za Tursku, portal Bolja zemlja je saznao da prve količine junećeg mesa za ovu zemlju treba da krenu već početkom sledeće nedelje, nakon veterinarsko-sanitarnog pregleda.

„Klanje i pregled biće odrađeni u ponedeljak ili utorak, istog dana krenuće izvoz. Do sada je Javnim pozivom razmene junadi za merkantilni kukruruz predato nešto manje od 1000 grla. Izvoznik junadi za Tursku je Industrija mesa Đurđević“, rekao je Čedomir Keco za Bolju zemlju.

Ova kompanija sa sedištem u Pećincima, ima dozvolu Ministarstva poljoprivrede za izvoz, a do sada su u nekoliko navrata izvozili svinjsko meso za Rusiju, jagnjad za Kinu i sada junad za Tursku.

Posle više poziva upućenih resornom ministarstvu, nismo dobili odgovor povodom zvaničnog početka izvoza, a Ministarstvo trgovine već je najavilo za sledeću godinu izvoz od 5000 tona junetine za tursko tržište na godišnje nivou.

Izvoz za Tursku je više puta odlagan, dok su stočari čuvali svoja grla čekajući sigurno tržište i bolju cenu. I dalje se ističu argumenti da Srbija ne poseduje dovoljne količine junećeg mesa za izvoz, jer ne može da zadovolji potrebe svog tržišta i da će se možda ponoviti sutuacija da zbog reeksporta mali proizvođači trpe posledice, što bi se negativno odrazilo na dalji tov i uzgoj junadi.

 

J.E.