Izvoz srpske jabuke u centru trgovinskog skandala!

  882
  0

  Saradnja između Srbije i Rusije se konstantno poboljšava, i to posebno u oblasti poljoprivrede. Ubedljivo najveći rast u ovoj godini je obezbeđen u izvozu mesa i jabuka za Rusiju. Prema statističkim podacima, u prvih deset meseci 2017.godine ukupan srpski izvoz robe u Rusku Federaciju je vredeo oko 832 miliona dolara (87 miliona dolara od izvoza jabuke). Međutim, srpska jabuka se našla, po stoti put, u centru trgovinskog skandala – kako prenosi Politika.

  A evo i zašto!

  Ruska inspekcija, tačnije Ruska federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor ,,Roseljhoznadzor”, je otkrila da Kazahstan podmeće jabuke koje su, navodno, uzgajane u Moldaviji, i u našoj zemlji.

  U toku novembra ove godine, ruska inspekcija je stopirala nekoliko isporuka jabuka iz Kazahstana. Roseljhoznadzor” je najavila da postoji mogućnost da će Kazahstanu, zbog falsifikovanih fitosanitarnih dozvola, biti uvedena ograničenja u izvozu. Novim merama biće otežan transport i isporuka iz Kazahstana, dok će strožije kontrole nepovoljno uticati na sektor agrara i uzgajivače voća.

  Foto: Pixabay

  Da li će se pominjanje srpske jabuke, u ovom sporu, negativno odraziti na naše voćare?

  Srpske vlasti nisu potvrdile autentičnost fitosanitarnih dozvola. S druge strane, ni zvanična statistika Kazahstana nije zabeležila uvoz jabuka iz Srbije, za ovu godinu.

  Prema rečima Dejana Delića, direktora predstavništva Privredne komore Srbije (PKS) u Moskvi, nema razloga za strahovanje jer je dokazano da isporuke nisu pratili naši papiri, niti je u pitanju jabuka iz Srbije. Mada, generalno takve mahinacije nam obaraju cenu izvoza.

  Delić je, za Politiku, napomenuo da se već dešavalo da druge zemlje koriste to što Srbija ima slobodan izvoz za Rusiju kako bi falsifikovale naše fitosanitarne i veterinarske dozvole, i na taj način pokušale da se probiju do ruskog tržišta.

  Izvor: Politika