Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo IZVOZ UGOVOREN – Junad na čekanju!

IZVOZ UGOVOREN – Junad na čekanju!

774
0

Stočare je u najavljenoj razmeni, osim obimne dokumentacije koju su morali da pribave, najviše zbunjivalo što je Republička direkcija za robne rezerve u prvi mah predvidela da im se u razmeni isporuči kukuruz ovogodišnjeg roda s obrazloženjem da ovlašćeni skladištari ne mogu da ga razdvoje od lanjskog.

To je kod stočara opravdano izazvalo sumnju da će dobiti neodgovarajući, odnosno neosušeni kukuruz za ishranu stoke.

Ministarstvo poljoprivrede je na sve ovo reagovalo, pa se Republička direkcija za robne rezerve obavezala da stočarima isporuči kukuruz roda 2018. godine u paritetu 17 kilograma kukuruza za kilogram junadi.

Ovlašćeni skladištari, posebno oni koji su u međuvremenu prodali kukuruz, uspeti da ispoštuju Vladin zaključak i stočarima isporuče zrno roda 2018. godine.

Najavljena razmena junadi za merkantilni kukuruz završena je 15. oktobra. Potom će četiri ovlašćene klanice, u Divcima, Kaću, Martincima i Sjenici, preuzeti junad na preradu.

Time bi praktično bio otvoren put za ugovoreni izvoz 5.000 tona junećeg mesa u Tursku i 9.000 tona u Kinu, nakon što, kako je na državnom nivou dogovoreno, njihovi inspektori obiđu ovlašćene klanice, što se očekuje do kraja ovog meseca.

Naše klanice su, da podsetimo, po podacima Republičkog zavoda za statistiku, partnerima u Turskoj u 2018. godini isporučile 3.600 tona junetine za 5.314 evra po toni.

Turska je platila čak 34,2 % više od prosečne cene po kojoj su kupovali junetinu u svetu. Meso iz Srbije u Turskoj je na ceni, jer se životinje još uvek u najvećem broju slučajeva hrane zdravo, nema pristustva GMO u hrani, kvalitetno je, pa zato i veoma traženo.

 

 

M.S.