Naslovna Vesti IZVRŠNI DIREKTOR „SRBIJAVODA“ NEMA UTEŠNU PORUKU NAKON POLAVA: „Nije isključeno da...

IZVRŠNI DIREKTOR „SRBIJAVODA“ NEMA UTEŠNU PORUKU NAKON POLAVA: „Nije isključeno da će se scenario iz 2014. godine ponoviti!“

686
0

Usled poplava koje su zadesile Srbiju, u 9 opština proglašeno je vanredno stanje, a 159 osoba je evakuisano. Prema navodima iz MUP-a , 500 domaćinstava je poplavljeno, u toku je sanacije štete, dok se stanovništo polako vraća u svoje domove.

Izvršni direktor „Srbijavode“ Zoran Kocić, preneo je situaciju sa terena, a po njegovim rečima građani Srbije za sada mogu da odahnu:

Image by Katrina Robinson from Pixabay

– Povlači se voda gotovo svuda. Ono što je poplavljeno, poplavljeno je. To nije neuobičajeno, jer je u kratkom vremenu pala velika količina kiše, ta rekacija je potpuno opravdana, kao što je i naša reakcija opravdana u smislu pripravnosti –rekao je gospodin Kocić.

Kod nas, ali i u mnogo uređenijim sistemima od našeg, pritoke i potoci su najveći uzročnici problema:

Izvor: Pixabay

– Kada su u pitanju potoci, na kojima čak i nema toka tokom godine, to je vrlo teško prevideti. Ono što je vrlo važno je da sistem RHMZ-a prati očekivane količine padavina. To je zapravo najveći problem i najveći zadatak. Naš sistem funkcioniše tako što prati tu vrstu prognoza i reaguje tamo gde nam je najvažnije, a to su zaštićena dobra u priobalju, gradovi, industrije… Ono što mi sprovodimo su reke, na kojima postoje zaštitni sistemi, objekti kojima se može sprečiti izlivanje… – objasnio je Kosić.

Šta vele iz „Srbijavode“?

Izvršni direktor „Srbijavode“ potpuno otvoreno otkrio je da li, shodno iskustvu koju smo preživeli 2014. godine, kada su posledice bile nepovratne, sada znamo da sprečimo štetu poučeni iskustvom:

Izvor: Srbijavode

– Sigurno je da će se dešavati. Dešava se i u mnogo sređenijim sistemima. Tamo gde postoje izgrađeni objekti, to je zaista pod kontrolom. Recimo Italija koja ima savršen sistem, čak i usled ranih najava, događaju se katastrofalne poplave.U budućnosti možemo da očekujemo slične situacije, nema potrebe da se štite sva priobalja, to je suština. Moramo ostaviti prostor da se velike vode izluju, da bi se ostavio prostor tim postorima gde ima manjih vrednosti, da bi se na nizvodnim delovima sprečilo – rekao je Kosić i istakao da je za sada najbitnija najbitnija procena štete i eliminacija vode iz evakuisanih mesta.

S.Š.