Naslovna Vesti Jabuka kao zlato

Jabuka kao zlato

2023
0
Lekovita svojstva jabuke
Lekovita svojstva jabuke

Jabuka je mahom obrana i sva ona koja nije unapred prodata , završila je u hladnjačama. O ceni koja je ove godine aktuelana već smo pisali i činjenica je da osim Rusije, mi moramo da se preorijentišemo i na druga tržišta, pri čemu se misli na EU, pa i dalje. Imamo potencijal i sve je više površina pod jabukom u Srbiji, naročito u onim područjima gde je ranije nije bilo, a to je Vojvodina.

Jabuka bogata oksidansima
Jabuka bogata oksidansima

Međutim, ovom prilikom malo više reči o kvalitetu jabuke, odnosno njenim hranljivim svojstvima.

U većini slučajeva jabuka se najčešće jede sirova, ali ima i onih koji vole da je peku, kuvaju, suše, prerađuju u sokove, marmelade, džemove, želee, a poznato je i jabukovo sirće. Jabuka sadrži i šećer, organske kiseline i u vrlo malim količinama sve esencijalne i neesencijalne aminokiseline. Jabuke su bogate vlaknima i imaju blagotvoran učinak na metabolizam, pogotovo kada ih jedete sa žitaricama.

Jedna izreka kaže „ One apple a day, keep doctor away „ što bi u prevodu značilo da ukoliko želite da zaboravite na doktore, obavezno pojedete jednu jabuku dnevno.

Jabuka je kalorijski siromašna (100 g jabuke ima oko 40 kalorija), pa je odličan izbor i kod redukcijskih dijeta. Takođe, jabuku možete koristiti u terapijske svrhe, što dodatno opravdava njenu konzumaciju.

Neki izvori o lekovitosti jabuke kažu i sledeće: za regulaciju stolice i stabilizaciju crevne flore potrebno je da se pojede jedna do dve sirove (ili pečene) jabuke. Mada, bolji je efekat ukoliko se pojede pečena.
Za podsticanje znojenja kod visoke temperature, savet je da se u prokuvanu kašu od jabuka doda med i limunov sok i popije dok je vruće.

Jabuke sadrže materije koje mozak mogu da zaštitite od starenja. Sadrže i antioksidanse koji štite pluća od oksidativnog oštećenja i na taj način pomažu u borbi protiv astme.

Vrlo je važno da napomenemo da se ovde misli na stare naše domaće autohtone sorte jabuke koje su nekada rasle po našim dvorištima i koje se i danas traže.

Naravno, ružne na oko, često sitne i sa mnogobrojnim pegama, nisu atraktivne probirljivim i razmaženim kupcima. Takve jabuke nemaju sve one osobine koje su tipične za industrijksu proizvodnju, pa su ih zamenile neke druge sorte.

Današnja profesinalna proizvodja poznaje na desetine sorti jabuka koje se komercijalno gaje. Neosporno je da je i njihova hranljiva vrednost svakako dobra, ali navedene osobine svakako da su po slobodnoj proceni autora ovog teksta svakako izraženije kod autohtonih ili još bolje, divljih jabuka.

Dipl. inž. polj. Goran Veljković