Jabuka – peti izvozni proizvod srpskog agrara

  710
  0

  U poređenju sa zemljama EU, pogotovo Poljskom, proizvodnja u Srbiji je skromna i godišnja proizvodnja je oko 390.000 tona. Na rusko tržište odlazi više od 50 odsto ukupnog našeg izvoza, tako da je Srbija jedna od retkih koja ima nesmetan proboj ka ruskom tržištu. Ali i značajne količine jabuka se uvoze u Srbiju. Poljskoj smo postali jedan od deset najvećih kupaca. Prošle godine je uvoz iz te zemlje skočio sa 17.000 tona u 2015.godini na 46.000 tona.

  Profesor Zoran Keserović, član odbora za selo SANU, izjavio je za novine Politika da ako postoji voćna vrsta u Srbiji, koja je imala najveći napredak u tehnoliogiji proizvodnje, da je to onda jabuka. Smatra da su šanse u ovom sektoru značajne i velike zato što smo postali prepoznatljivi na Evropskom tržištu. Trenutno je cena naših jabuka jedna od najviših u Evropi.

  Četvrta regija po proizvodnji jabuka u evropskim razmerama je Fruška Gora. Pre nešto manje od deset godina naš izvoz je bio 35 miliona dolara, a u 2016. godini je bio oko 120 miliona.

  Ono po čemu Srbija prednjači u odnosu na Poljsku, kada je u pitanju proizvodnja jabuka, jeste struktura sortimenta. Greška Poljaka je što su se odlučili na samo jednu dominantnu sortu – ajdared, kao i to što se nisu pripremali za druga tržišta.

  Izvor: Politika