Naslovna Vesti JAGODE: proizvodnja dobrih živića, cena po komadu 7 dinara!

JAGODE: proizvodnja dobrih živića, cena po komadu 7 dinara!

1319
0

Ove nedelje ekipa Bolje zemlje pristustvovala je berbi jagoda kod domaćina Nikole Nestorovića. Gospodin Nestorović se pored proizvodnje jagoda bavi i proizvodnjom živića.

Ovaj zasad jagoda se nalazi u blizini reke Morave gde je vegetacija bujna ne samo zbog vode, već i zbog nanosa plodnog mulja i ovaj domaćin je to itekako prepoznao i iskoristio.

Između bankova na kojima je zasađena sorta Joly, Nestorović je provukao dve trake kroz koje prolazi voda i hraniva i na ovaj način je dopustio da priroda uradi svoje.

Jagoda se inače retko razmnožava preko semena i uglavnom ide na vegetativno razmnožavanje, a samo se selekcija radi preko semena.

Zapravo, ceo trik je u tome da je naterate da pusti što više izdanaka, kako biste dobili što više živića. Konkretno u ovakom sistemu proizvodnje to bi bilo otprilike 10 živića po jednom bokoru!

Kakva je sorta i kako se pokazala sorta Džoli (Joly)?

Joly se pokazala kao najbolja sorta jagode, kako nam je rekao i domaćin Nestorović.

Ova vrsta jagode može biti konzumna, slatka, ukusna i prijatnog mirisa, a s druge strane ima i dovoljnu krupnoću koja je potrebna za rusko tržište.

Takođe, prinos sorte Joly je 300 do 400 g veći u odnosu na sortu Clery. U proseku, sorta Joly u prvoj godini može da dostigne prinos od 700 do 800 grama.

Kada je najbolje vreme za sadnju?

Najbolje vreme za sadnju je od 10 avgusta, pa sve do kraja meseca.

Kolika je cena živića i kako izgleda celokupna proizvodnja, možete pogledati OVDE.