Naslovna Vesti Japanci uzgajaju banane sa jestivom korom

Japanci uzgajaju banane sa jestivom korom

867
0

Na japanskoj farmi D&T proizveli su bananu sa jestivom korom. Nakon dugog istraživanja koje je sproveo Setsuzo Tanaka dobili su plod banane poznat kao Mongee banana, koja bi grubo mogla da se prevede kao Neverovatna banana.

Motivacija za ovakvo istraživanje je Tanaki bila pre svega i ta činjenica da je želeo da pojede bananu koja je ukusna i sigurna, a kod ove banane ljudi mogu jesti i koru koja se organski uzgaja bez hemikalija.

Foto: Pixabay

Mongee banana je prošle godine prodavana u robnoj kući u Okaiama-u, koji se nalazi otprilike na pola puta između Kjoto-a i Hirošime. Ova vrsta banane je do sada proizvedena samo u malim količinama, a trenutno je procenjena na 648 jena (4,32 funte) po komadu.

Portparol farme je rekao da farma planira ove godine da proizvede 10 puta više banana. Trenutno se Mongee banane uzgajaju samo u Japanu, ali je plan da uskoro počnu da se izvoze u inostranstvo.

Japanski sajt SoraNews24 testirao je ukus Mongee banane i ustanovili su da je njena koža u poređenju sa običnom bananom vrlo tanka i zbog toga se prilično lako jede. Meso Mongee banane je vrlo sličnog ukusa kao kod ananasa.

 

Izvor: The Guardian