Naslovna Vesti Jesenji problemi koji muče proizvođače jagoda

Jesenji problemi koji muče proizvođače jagoda

1983
0
Gajenje jagoda na otvorenom.

Mnogi jagodari bili su zabrinuti ustaljenim visokim temperaturama i lepim vremenom, koje je, neuobičajeno za jesen, potrajalo. Prošle su visoke temperature, ali ostali ozbiljni problemi, kao po običaju nisu.

Došli smo do situacije da su same biljke bile zbunjene, metaforički rečeno. Proizvođači su morali, pored uobičajenih jesenjih radova, pripreme zemljišta, čišćenja živića da ulože dodatne napore u skidanju cvetova kako jagoda ne bi ponovo krenula da rađa.

Mnogi proizvođači kažu da su ozbiljno razmišljali o tome, da puste jagodu da rodi, kako bi ostvarili zaradu i stavili još koji dinar u kasu. Ali u konsultaciji sa stručnim licima, agronomima, došli su do zaključka da bi ponovno plodonošenje ostavilo posledice na samu biljku, koje bi se odrazile tek sledeće sezone.

Biljka svakako ne bi mogla da ispuni svoj pun rodni potencijal, primarno posmatrajući količinu, a sekundarno obraćajući pažnju na kvalitet, ni tu stvari ne bi bile sjajne.

Upoređujući ova dva slučaja, iskusni proizvođači znaju da mogu itekako više izgubiti sledeće godine nego što bi sada dobili. Na potencijal rodnosti zasada treba gledati dugoročno.

Pored toga, veoma je bitno napomenuti da su mnogi proizvođači jagode ove godine imali problem sa crvom u korenovom sistemu, nakon čije se štete korenov sistem suši i odumire, gubeći svoje osnovne fiziološke funkcije. Sa tim propada cela biljka.

U pojedinim zasadima, gde su korišćeni pogrešni preparati, sa aktivnim materijama koje nisu za tu namenu, štete su bile preko 50 do 60 procenata.

Izuzetno je važno primetiti ovakvu situaciju na vreme, prvenstveno zbog podmlađivanja zasada, čupanja odumrelih biljaka i sadnje novih živića, no za sve to je sada kasno. Proizvođači moraju strpljivo sačekati do sledeće sezone.

Miloš Stojanović