Naslovna Vesti Jesenji radovi: Živići JAGODE!

Jesenji radovi: Živići JAGODE!

1151
0
foto: M.Stojanović, selo Krajince, proizvodnja jagoda
foto: M.Stojanović, selo Krajince, proizvodnja jagoda

Jagoda kao višegodišnja zeljasta biljka, može se saditi u toku cele godine. U selu Krajince, u opštini Leskovac, dugogodišnja praksa je da se jagoda najčešće sadi u jesen, ili krajem leta, što je ređi slučaj. Vreme sadnje umnogome zavisi od godine i spoljnog uticaja vremena.

Kada će se skidati živići koji će kasnije biti posađeni zavisi od toga kako će se jagodnjak koristiti. Prema literaturi, pri jednogodišnjem gajenju jagoda, sađenje se mora obaviti u julu ili najkasnije početkom avgusta. U ovom slučaju potrebno je imati obezbeđeno navodnjavanje živića.

U slučaju našeg domaćina Jablana, poljoprivrednika sa velikim iskustvom, koji gaji jagodu 3-4 godine, na stalnom mestu u plasteniku, kako on kaže, sađenje se može obaviti od početka jesenjih kiša pa sve do apirla meseca, kada to vremenske prilike dozvoljavaju. Kako naš domaćin kaže, jesenja sadnja je bolja od prolećne.

Jesenju sadnju treba obaviti što ranije, a završiti do druge ili treće dekade oktobra, ali s obzirom na povoljne vremenske prilike i visoke temperature za ovo doba godine, moguće je dozvoliti jednu do dve nedelje kašnjenja.

Od proleća se razvijaju žilice i kad vegetacija krene, jagoda normalno raste. Međutim, pri prolećnoj sadnji, a ujedno i savetu koji nam je preneo ovaj proizvođač, žilice se teže stvaraju.

Nekoliko korisnih saveta oko izbora živića za sađenje!

Za uspešno i rentabilno gajenje jagoda neophodno je da su živići potpuno zdravi i što bolje razvijeni. Treba saditi mlade živiće stare jednu vegetaciju, stare živiće kojima su žile tamno crvene boje bezuslovno treba odbaciti.

Jednogodišnji živići koji se koriste za sađenje treba da potiču od selekcionisanih, autentičnih i garantovanih zdravih sorti, u ovom slučaju je to sorta kleri, koja je neprikosnovena.

Najbolje se primaju ako se odmah po vađenju iz matičnjaka zasade na stalnom mestu. Posle dužeg transporta, žile treba osvežiti prskanjem vodom, a ako su žile uvenule, držati 12-24 časa potopljene u vodi pa ih tek posle saditi.

Pri izboru živića za sađenje centralni pupoljak treba da je uočljiv i svež. Oštećene suve ili trule listove treba odbaciti.

Ako su vrhovi lista suvi, treba ih osvežiti orezivanjem, a ako su žile duge treba ih skratiti za 1/3 svoje dužine.

Preporučuje se da se koren jagoda pre sađenja umače u kašu od goveđe balege i zemlje u razmeri 1:1.

 

 

M.S.