Naslovna Poljoprivreda Voćarstvo i povrtarstvo Još jedan vojvođanski proizvod zaštićen geografskim poreklom!

Još jedan vojvođanski proizvod zaštićen geografskim poreklom!

623
0

Na području najvećeg grada Autonomne Pokrajine Vojvodine, u Novom Sadu, još jedan proizvod je zaštićen geografskim poreklom. Reč je o brendu „Begečka šargarepa“.

Šargarepa iz Begeča se i do sada izvozila – a svojim kvalitetom je osvajala evropsko i svetsko tržište. Izvršenom sertifikacijom „Begečke šargarepe“ se garantuje da potencijalno neće biti predmet zloupotrebe. Upravo, zaštitom geografskog porekla brend „Begečka šargarepa“ će, od sada, biti prepoznatljiviji na tržištu, a samim tim potrošači će lakše dolaziti do ovog, izuzetno kvalitetnog, proizvoda.

U toku jučerašnjeg dana u Gradskoj kući, član Gradskog veća zadužen za privredu Milorad Radojević, potom Branislav Raketić iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i  Goran Zec direktor Zadruge „Begečki povrtari“ su predstvili ovaj brend.

Postupak zaštite geografskog porekla „Begečke šargarepe“, kako je istakao Radojević, pokrenut je na inicijativu Gradske uprave za privredu (pre oko godinu dana). Procesu se pridružila i zadruga „Begečki povrtari“, da bi saradnja bila krunisana sertifikatom.

,, Begečku šargarepu od ostalih izdvajaju fizičke i hemijske karakteristike odnosno ukus, boja, miris i oblik. Kao proizvođači smo dokazani na domaćem tržištu, ali ćemo raditi na priznavanju u evropskim okvirima, jer je 70 odsto naše proizvodnje prisutno u Evropi.“ – istakao je Direktor Zadruge „Begečki povrtari“ Goran Zec.

Izvor: Večernje novosti