Naslovna Vesti Još uvek ima nade za ratare!

Još uvek ima nade za ratare!

831
0
Svaka sezona je posebna priča za sebe. Ranije se nekako znalo. Tri dobre godine pa jedna loša, pa se izračuna neki prosek. Međutim iz godine u godinu stvaraju se sve lošiji i lošiji uslovi za dobru i bezbolnu poljoprivrednu proizvodnju.

Ove sezone leto kao da je poranilo i dokazalo da više nema prelaznih perioda. Granulo je sunce i vegetacija kao da je želela da nadoknadi propušteno, pa je bujala i ozelenjavala.

Ali zamalo da se plati danak suši jer već duže vreme nije bilo ni kapi kiše. U površinskom sloju zemljište je bilo suvo i preko je potrebna vlaga skoro svim biljkama.

I kiša je stigla možda u poslednji čas!

Nažalost ima predela gde je osim kiše padao grad i besnelo olujno nevreme. Padavine će dobro doći usevima, tako da je zemljište lepo natopljeno što bi trebalo da se dobro odrazi kako na ratarske useve, tako i na voćarstvo i povrtarstvo.

I vinovoj lozi koja je inače navikla na suše, kiša je dobro došla u momentu kada je završeno cvetanje i kada bobice počinju da rastu.

Stanje useva je zadovoljavajuće i ako se nastavi sa kišnim periodima moći ćemo da odahnemo jer nas, u tom slučaju, očekuje jedna uspešna i plodna sezona.

Padavine u prethodna 24h
Padavine u prethodna 24h – Ogimet 16. maj 06UTC

Foto: Vojvodinameteo.rs

Tekst priredio: Dipl. inž. Goran Veljković

 

Prethodni tekstKako da zaštite list i plod jabuke-savet stručnjaka
Sledeći tekstZašto EU zabranjuje upotrebu neonikotinoida?