Kada će subvencionisani krediti Ministarstva poljoprivrede?

  587
  0

  Voditelj i urednik emisije Bolja zemlja Uroš Davidović ove nedelje je ugostio dipl. inž. Jasminu Milovanov, savetnika za agrobiznis „Komercijalne banke“.  Kako smo saznali, od gospođice Milovanov, od ove nedelje subvencionisani krediti su u potpunosti operativni, odnosno od ove nedelje možete da ih uzmete.

  „Komercijalna banka je i ove godine potpisnik ugovora sa Ministarstvom za program subvencionisanih kredita. Ministarstvo je ove godine izašlo sa još boljom ponudom nego prethodnih godina.“ – izjavila je gospođica Milivanov.

  A šta to zapravo znači? 

  – Prvo da je iznos kredita povećan na 6 miliona za fizička lica i za preduzetnike, dok pravna lica mogu da podignu kredite do 18 miliona dinara.

  – Druga povoljnost je što se tiče kamatne stope. Krediti imaju kamatnu stopu 3% fiksno godišnje na dinare. Ove godine ima  i posebna kategorija klijenata koji mogu da uzmu kredite sa 1% kamatom na godišnjem nivou, a u pitanju su dinari.

  Tzv. posebne kategorije koje mogu da ostvare kamatu 1% na tri godine su: gazdinstva koja su nastanjena na područjima sa otežanim uslovima poslovanja u poljoprivredi, zatim to su žene bez obzira na godine i muškarci mlađi od 40 godina.

  Gospođica Milovanov je posebno istakla da svi poljoprivrednici koji nabave stoku putem ovog subvencionisanog kredita imaju besplatno osiguranje za nabavljanje stoke od strane Ministarstva. Takođe, od ove godine postoji mogućnost povlačenja dinarskog kredita na pet godina, a za nabavku mehanizacije i opreme koje se koriste u biljnoj proizvodnji. „U prevodu, poljoprivrednici mogu da nabave traktore, kombajne, prikolice, berače sve za dinare na pet godina.“

  Zahtevi za ove kredite se podnose do 1.novembra, a na odobrenje se čeka ne duže od pet radnih dana. Za sve dodatne informacije broj telefona info-centra „Komercijalne banke“ je:  0700 800 900.