Naslovna Vesti KAJSIJA SOLIDNOG KVALITETA, ALI CENA NA ISTORIJSKOM MINIMUMU!

KAJSIJA SOLIDNOG KVALITETA, ALI CENA NA ISTORIJSKOM MINIMUMU!

558
0

Ove godine pozni prolećni mrazevi u značajnoj meri su narušili ovogodišnji rod kajsije, ali oni kojima mraz nije naneo štete ubeležili su solidan prinos.

Ono što naše proizvođače najviše zabrinjava jeste izuzetno niska cena kajsije koja ide i od 30 dinara za kilogram. Naravno radi se o kajsiji za jelo, a ne za preradu.

Foto: Pixabay

Eventualno neka viša cena može da ide do 50 dinara, ali to je za neki poseban kvalitet koji se ogleda u krupnoći ploda, ali je svakako retkost.

Ono što je uticalo na ovako nisku cenu jeste činjenica da je prestao izvoz u RF potražnje veće nema (jer svi u okruženju imaju svoje kajsije), a naše tzržište tj.kupci, dovoljno su osiromašeni, pa bi teško izdvojili više od ponuđene cene za kilogram kajsije.

Foto: Pixabay

Oni sa malo više novca, kupiće koje kilo više, pa će skuvati džem, slatko ili sok, što će im pomoći da koliko toliko naprave neku zimnicu.

Proizvođači moraju da beru, ali se i tu suočavaju sa teškoćama jer nema kvalitetnih berača, pa se često angažuju osobe koje nemaju iskustva u branju što stvara dodane troškove i teškoće u daljem plasmanu.

Izvor: Bolja zemlja

Bilo kako bilo, 2019.godina biće upamćena kao najgora godina kada je kajsija u pitanju.

 

G.V.