Naslovna Vesti KAKO BILJKA POKAZUJE ŠTA JOJ NEDOSTAJE?

KAKO BILJKA POKAZUJE ŠTA JOJ NEDOSTAJE?

745
0
foto: J. El Omari
foto: J. El Omari

Da bi vaše biljke lepo napredovale, moraju imati dovoljno hranjivih elemenata na raspolaganju, kao što su azot, kalijum, fosfor, gvožđe. Višak ili pak nedostatak tih elemenata negativno se odražava na stanje biljke preko rasta ili oštećenja listova.

Diplomirani inženjer poljoprivrede Darko Simić iz Poljoprivredno stručne službe Srbije piše da nedostatak hranljivih elemenata na biljci pokazuju određeni simptomi.

„Nedostatak azota odražava se preko smanjenog rasta biljke. Lisna masa je shodna slabom rastu i vrlo je sitnije građe. Prvi znaci mogu se zapaziti na starijim listovima kada isti postaju u početku svetlozeleni, a kasnije postaju vidno svetložuti“, navodi Simić.

Prva indikacija nedostatka fosfora je usporen rast same gajene biljke.

„Početak rasta i razvoja same bljke je kada list ima tamnozelenu boju, u kasnijem razvoju dobijaju crvenoljubičastu ili tamnopurpunu boju. Neretko je da u daljem razvoju dobiju nekrotične pege, dok se listovi suše i opadaju“.

Nedostatak kalijuma je dobro poznat poljoprivrednim proizvođačima, kada se na obodu listova javi hloroza sa nekrotičnim pegama. S druge strane, znaci da biljci nedostaje magnezijum, jeste kada je na starijem lišću samo lisno tkivo duž glavnih nerava zeleno.

„Kod nedostatka gvožđa je pojava hloroze vidna, dok nervatura lista ima braonkastu boju. U slučaju nedostatak bora pojavljuju se žute pege na listovima koje su ograničene sa okolnim lisnim nevima. Prepoznatljivo je da se vrhovi lista uvijaju, dok vrh nekrotira i propada“, naglašava Simić.

Kao specijalni aktivator enzima u biljci, mangan ima ulogu biokatalizatora u formiranju hlorofila i poboljšava formiranje skroba i šećera u biljkama. Njegov nedostatak izaziva hlorotične procese na vršnim listovima, dok se zelena boja zadržava samo oko najfinijih nerava.

„Još jedan vidan i prepoznatljiv faktor nedostatak mangana je da su obolele liske jako istanjene u odnosu na druge“.

 

Izvor: Dipl.ing Darko Simić

J.E.