Naslovna Uredbe Kako ćemo moći da razvijemo SEOSKI TURIZAM preko IPARD programa?

Kako ćemo moći da razvijemo SEOSKI TURIZAM preko IPARD programa?

400
0
seoski turizam ipard
foto J. El Omari

Prema programu Ministarstva Poljoprivrede očekuje se da će krajem 2019 godine biti otvoren poziv za poljoprivredna gazdinstva koja imaju ideju i plan da podignu turističke kapacitete na svom gazdinstvu, piše diplomirani inženjer poljoprivrede Aleksandar Stojanović ispred PSSS-a. IPARD ruralni turizam se sprovodi kroz MERU 7, gde je predvideo diversifikaciju poljoprivrednih gazdinstava i njihov razvoj poslovanja kroz turizam. Cilj je da se poveća prihod gazdinstva kroz dodatne aktivnosti koje bi mogle biti aktuelne čitave godine. Samim tim se računa i na veću ekonomsku aktivnost u ruralnim područjima uz mogućnost stvaranja novih radnih mesta.

Ovaj poziv biće aktuelan u periodu od 15. novembra ove godine do 1. februara 2020.  Za IPARD ruralni turizam Evropska komisija i Vlada Srbije izdvojile su 1.733.909.506,00 dinara, što je okvirno oko 14,5 miliona evra.

„Za ova sredstva moći će da se prijave fizička lica registrovana kao porodična poljoprivredna gazdinstva u ruralnim područjima ili članovi poljoprivrednog gazdinstva koja diversifikuju svoje aktivnosti, zatim mikro i mala privatna pravna lica koja su osnovana ili rade u ruralnim područjima. Takođe, pravna lica koja nisu osnovana u ruralnim područjima se mogu prijaviti za ove podsticaje ukoliko je mesto njihove nove investicije u ruralnom području“, navodi Stojanović.

Može se računati na 65% povraćaja prihvatljivih troškova investicije od strane IPARD-a. Visina povraćaja sredstava može biti od 5.000 evra do 300.000 evra po jednom projektu. Obzirom da se korisnik može prijaviti ponovo i naredne godine, zbir ukupne primljene pomoći ne sme preći 400.000 evra. Treba imati na umu da se prijava za naredni investicioni projekat može podneti tek nakon finalizacije prethodne investicije.

„Najavljeno je će se ulaganja kroz IPARD podsticaje uložiti u izgradnju i unapređenje nepokretne imovine, kupovinu nove opreme i nameštaja, uključujući i specijalnu opremu i nameštaj za osobe sa invaliditetom i decu, kupovinu novih mašina i opreme za održavanje turističkog mesta i pejzaža, za gastronomske svrhe, uključujući IT hardver i softver do njihove tržišne vrednosti. Zatim,  može se investirati u spoljašnje i unutrašnje prostore kao što su igrališta i odgovarajuća oprema, opšte troškovi kao što su naknade za arhitekte, inženjere i druge konsultantske naknade, studije izvodljivosti, sticanje patentnih prava i licenci,kao i IPARD konsultanti do 12% od vrednosti prihvatljivih troškova i investicije u obnovljive izvore energije (izgradnja instalacija i opremanje) za sopstvene potrebe, mora biti deo projekta za turizam“.

Pod investicijama u izgradnju se podrazumevaju kako izgradnja, tako i rekonstrukcija i opremanje objekata za pružanje turističkih i ugostiteljskih usluga. Ovi objekti mogu biti sobe, restorani i drugi objekti, uključujući i objekte za rekreaciju, igranje, turističke kampove, poboljšanje spoljašnjih prostora za jahanje, ribolov na površinskim vodama, biciklizam, tematske rute i slično. Maksimalan kapacitet broja ležajeva ograničen je do 30 ležajeva po registrovanom korisniku. Treba napomenuti da IPARD program ima definisanu listu zemalja iz kojih se može nabaviti oprema.

„Bitno je razumeti sa kojim razlozima i ciljevima se ovaj program sprovodi kako bi se na pravi način odgovorilo na konkursni poziv. Obzirom da je u Srbiji oko 45% ruralnog stanovništva zaposleno u poljoprivredi, neophodno je napraviti diversifikaciju ekonomske strukture koja je zavisna od primarnog sektora. Izgradnjom turističkih kapaciteta na gazdinstvu će se neki od članova domaćinstava preusmeriti i steći nova znanja kako bi uspešno stvorili mogućnosti za nove prihode“, ističe Stojanović.

Takođe, računa se da će doći i do zapošljavanja lokalne radne snage. Istovremeno, jačanje ekonomske moći lokalne zajednice vodiće ka poboljšanju infrastrukture i unapređenju kvaliteta života. Možemo zaključiti da je ključni cilj stvaranje dodatnog prihoda poljoprivrednih gazdinstava koji bi mogao biti aktuelan čitave godine.

Izvor: diplomirani inženjer poljoprivrede Aleksandar Stojanović  PSSS

 

J.E.