Naslovna Zdrava Hrana Kako da pripremite papriku za ajvar?

Kako da pripremite papriku za ajvar?

1377
0

Sezona spravljanja zimnice još uvek je aktuelna tema u većini domaćinstava širom Srbije, pri čemu popularan i nadaleko čuveni ajvar predstavlja nezamenljiv dodatak zimskoj trpezi.

Proizvodnja ajvara kao i ostale slane i slatke zimnice na tradicionalan način podrazumeva angažovanje cele porodice u svim fazama, jer se samo tako zatvara proizvodni ciklus i ostvaruje veći profit.

Često se kaže da slika govori više od hiljadu reči, tako da se jasno uočavaju razlike između domaće i industrijski spravljene zimnice.

Najbolji ajvar na svetu je tzv. makedonski ajvar i pravi se jednostavno, ali i srpski ajvar ni po čemu ne zaostaje za makedonskim. Recept za ajvar je lak, ali je priprema ajvara teška. Vrlo je bitno izabrati kvalitetnu crvenu papriku, dobro je ispeći i ocistiti crvene paprike, uporno ih mešati i pogoditi pravo vreme kad se šta stavlja.

Dragan Vukobrat povrtar sa višedecenijskim iskustvom organizovao je grupu gospođa koje su u penziji kako bi radile filetiranje paprike. Svaku papriku ove gospođe prvo proberu, pregledaju dobro, potom se rasecaju fileti, a zatim se gleda koji je upotrebljiv, a koji nije i peteljka se odbacuje. Papriku gospodina Vukobrata je potukao grad, površina od jednog jutra paprike je stradala. To je i uzrok ovako detaljne obrade paprike. Pogledajte ovu priču.