Kako do zdravije životne okoline?

  501
  0

  Na planeti imamo jednu i po milijardu krava, to je ogroman broj – otprilike jedna krava na svakih pet ljudi na planeti. Neke zemlje poput Novog Zelanda imaju više krava od ljudi. Problem nastaje kada krave prilikom procesa probave proizvode gas metan i na taj način doprinose globalnom zagrevanju. Istraživači kažu da je cela životinjska kultura odgovorna od 18 do 51 odsto globalnih emisija staklenih gasova. Krave pripadaju klasi sisavaca zvanim preživači i imaju četiri želuca. Kada krave jedu štede hranu u prvom želucu i kasnije je preživaju. Krave žvaću tako da još više razgrađuju i olakšavaju probavu, ali pre nego što se to dogodi u prvom stomaku stvaraju metan.

  Danas naučnici i poljoprivrednici eksperimentišu sa različitim vrstama stočne hrane kako bi videli da li to smanjuje količinu proizvedenog metana. Trogodišnja istraživanja na Univerzitetu Wales u Velikoj Britaniji pokazala su da bi proizvodnja metana bila smanjena na pola kada bi krave bile hranjene belim lukom.

  Metan je gas koji uništava atmosferu i životnu sredinu zato što apsorbuje toplotu. U Sjedinjenim Američkim Državama, metan koji izbacuju životinje sa stočarskih farmi čini 22 odsto ukupne količine ispuštenog metana.

  Odgajivači stoke sve više razmišljaju kako da kontrolišu gasove koje izbacuju 1.3 – 1.5 milijardi krava koje žive danas na našoj planeti. Jedno od zanimljivih rešenja stiže iz Argentine. Naime na desetine agentinskih farmera su opremili svoje krave specijalnim platnenim kesama, koje ustvari služe kao neka vrsta kontejnera za kravlji izmet.