Naslovna Poljoprivreda Voćarstvo i povrtarstvo Kako je nastao prvi domaći hibrid kupusa crvene boje?

Kako je nastao prvi domaći hibrid kupusa crvene boje?

566
0

Povećana potrošnja povrća širom sveta, usled napredka u ishrani ljudi,  uslovila je i strožije zahteve u pogledu kvaliteta. Selekcionari, naučnici čine velike napore stvarajući bolje sorte semena i hibrida, i čini nam se da ne miruju. Zahvaljujući njihovom trudu i radu, Srbija je i u svetskim razmerama prepoznatljiva po svom semenskom i sadnom materijalu povrća.

Najpoznatiji selekcionar jugoistočne Evrope, dr Ivo Đinović u svom asortimanu ima preko 50 različitih sorti i hibrida. Do sada je stvorio sorte, kao što su: ,, Slonovo uvo“, ,,Maraton“, ,,Fantom“ .  A ove godine naš dragi doktor je otišao korak dalje (može se reći korak ispred svih),  i napravio prvi domaći hibrid kupusa crvene boje – RED KING. Onog trenutka kada bude bilo i semena za prodaju, Red King može itekako da ima poente u Srbiji, i na delu tržišta to mora da prođe.

Uslovno rečeno,  crveni kupus je zdraviji jer sadrži antocijan, odnosno pigment crvene boje iz porodice flavonoida koji su moćni antioksidanti i imaju dosta vitamina C i E. Zbog svog atraktivnog izgleda domaću kuhinju može da učini šarenijom i bogatijom. Međutim, takva jedna atraktivna stvar, kao što je RED KING, zahteva i veća ulaganja i više košta. Procentualno može da košta i do 100 odsto više nego običan kupus. Ova povrtarska kultura je za jedan deo povrtara – sigurno manji, koji teže ka kvalitetu a ne kvantitetu.

Kako u stvari nastaje crveni kupus pogledajte u narednom videu.

Prethodni tekstDomaća ljuta rakija protiv ljute akcize
Sledeći tekstUskoro javni poziv za kupovinu IMT