Naslovna Poljoprivreda Voćarstvo i povrtarstvo Kako je Snežana iz Dragijevice iz od gotovo zaboravljene suve šljive napravila...

Kako je Snežana iz Dragijevice iz od gotovo zaboravljene suve šljive napravila hit proizvode (VIDEO)

Na 20 hektara u Dragijevici, Snežana Ranković sa suprugom gaji i suši šljive. Primetila je da se ovaj proizvod, suočava s mnogim preprekama.

503
0

Ova grana privrede se nalazi u mnogim problemima. Zarada od šljive ne samo da je sve lošija, nego je i obrada suve šljive zbog sve većih troškova postala problematična.

Šta nedostaje našoj suvoj šljivi? Ništa. Roba je u hladnjači, osušena, na 17-18% vlage, tako spremljena može da se čuva do 5 godina.

Kada uđete kod Snežane u pogon, tu sve „puca“ od mirisa, što je neodoljivo za gurmane. To može da se uporedi s aromom vanile ili cimeta i senzacijama koje oni proizvode u nama.

Naravno, ima raznih kalibara, ali uglavnom to je između 50 i 60; kalibar se računa po broju šljiva u pola kilograma (što je manji kalibar, to je veća krupnoća). Postoji i „druga klasa“, koja se upotrebljava za neke druge stvari.

Cela ova grana se nalazi u finansijskim problemima, a odgovor Snežane Ranković na to je da uradi nove stvari.

Kako je nastala šljiva punjena orasima i prelivena najfinijom belgijskom čokoladom

Suva šljiva je vrlo „izdašna“ sirovina i od nje može da nastane na desetine proizvoda. U tehnološkom postupku radi se dehidracija na oko 30% vlage, a onda se dalje radi s tom sirovinom: puni se, premazuje, kuva, dorađuje.

– Već pet godina se bavimo proizvodnjom suvih šljiva i taj posao je samo jednom doneo finansijski efekat, sve ostalo je bilo dosta tanko s ekonomske tačke gledišta. Razmišljali smo o napretku u daljoj proizvodnji i zaključili da se to može ostvariti kroz gotove proizvode.

Ko se jednom upusti u preradu suvih šljiva videće da tu ima dosta toga što može da se iskoristi za različite proizvode.

Prvi proizvod koji je Snežana lansirala je slatko od suvih šljiva, a tokom godina, broj proizvoda se samo umnožavao. Oni danas proizvode 20ak proizvoda među kojima su najtraženiji:

  • Čokoladirana suva šljiva, punjena orasima i premazana finom belgijskom čokoladom
  • Aromatični sočni pekmez od suvih šljiva
  • Rakija od suvih šljiva

Celu priču o ovoj hrabroj, odlučnoj ženi i njenim proizvodima, pogledajte u prilogu: