Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo Kako najbolje brinuti o životinjama tokom zime

Kako najbolje brinuti o životinjama tokom zime

Tokom zimskog perioda neophodno je posebno brinuti o životinjama.

1303
0

Zima predstavlja pravi izazov, kako za ljude, tako i za životinje kojima je u tom periodu naša pomoć i briga veoma važna. Tada je neophodno da im pripremimo dobro sklonište i kvalitetnu hranu kako bi im što lakše prošli zimksi dani.

“U toku zimskog perioda neophodno je dobro brinuti o životinjama. Pored toplih štala i mesta na kojima borave tokom zime, neophodno da im obezbedimo kvalitetnu i izbalansiranu ishranu”, kaže za Bolju zemlju veterinar Rajko Mandić.

Od vrste stoke koja se gaji zavise i uslovi koji su im neophodni tokom zime.

“U letnjem periodu životinjama je mnogo lakše, napolju su, slobodno se kreću, na suncu su i svežem vazduhu, dok su zimi uslovi skroz drugačiji. Zato je i neophodno da im što više olakšamo taj period, kako bi bile zdrave i pune energije “, objašnjava Mandić.

Drugačiji uslovi za svaku životinju tokom zime

Zimi su životinje uglavnom na suvoj ishrani, seno, silaža, koncentrovana hrana, kukuruz. Osim izbalansirane ishrane, potrebno je da prostor u kom borave bude adekvatno pripremljen za zimske uslove.

“U štalama je važno da bude toplo, naročito ako ima teladi, njima je tokom prva dva meseca života topla prostorija veoma važna. Ali, neophodno je da tokom zime često provetravamo štale, naravno i da se redovno čiste i da prostirka za životnje bude suva. Ako je njima toplo i ako imaju dovoljno kvalitetne hrane, naravno da će imati i puno energije i da će davati i dosta mleka”, rekao je veterinar Rajko Mandić.

Ipak, tokom ovog perioda može doći i do toga da se životinje prehlade. Najčešće su to upale pluća, dijareja, poremećaji varenja.

“Važno je na vreme reagovati i bolesnu životinju, ako je moguće, izmestiti od ostalih. Po potrebi se daju antibiotici i tada mleko koje krava daje nije za upotrebu”, objašnjava Mandić.

 

Kod ovaca je situacija drugačija, one traže suve prostorije koje moraju biti dobro, gotovo stalno, provetrene.

Foto: Pixabay

One tokom zime izlaze i slobodno se kreću. Veoma je važno dobro i kvalitetno ih hraniti tokom zime, a posebnu pažnju treba im posvetiti u periodu kada se jagnje.

Tokom hladnih dana treba pojačati ishranu životinja koja mora biti bogata proteinima, mineralima i vitaminima.

Posebna briga za svinje i kokoške

Foto: Pixabay

Što se tiče svinjarstva i živinarstva tu je situacija malo drugačija. Ovim životinjama treba obezbediti tople i suve prostorije i neophodno je da gotovo uvek imaju hrane i vode.

“Svinje su veoma osetljiva kategorija, one traže da im bude toplo, teže podnose hladnoću. Neophodno je da imaju bogatu ishranu i gotovo da uvek imaju da jedu. Oprašene krmače moraju da imaju grejanje prvih desetak dana, prasići nemaju dlaku i lako gube energiju, takođe, moraju imati dovoljno hrane, zbog mladih” ističe Rajko Mandić.

 

Specifičnu brigu zahteva i živinarstvo, njihove prostorije je potrebno dobro obezbediti od glodara, buba, vaši i neophodno je da im bude veoma toplo.

Foto: Pixabay

Hrane i vode moraju imati u izobilju, a ako se desi da ih napadne neka bolest zna doći i do desetkovanja jata i njihovo meso tada nije za upotrebu.

Konje treba prekriti ćebadima, to će im pomoći da održe telesnu temperaturu i suvo telo.

Tokom hladnih i snežnih dana neophodno je pripremiti ljubimce pre izlaska napolje. Bez obzira na rasu, psu je potrebno obezbediti adekvatnu garderobu, kako bi sprečili smrzavanje, jer su to životinje koje su navikle na kućne uslove života. Nakon svakog izlaska potrebno dobro im obrisati šape, a u slučaju kada su mokri, odmah ih osušiti.

Napuštenim životinjama potrebno je pomoći tokom zimskih dana. Potrebno je redovno ih hraniti i pojiti, a treba im obezbediti i improvizovana skloništa, kućice u koje bi mogli da se sklone.