Kako napraviti jabukovo sirće?

  5706
  0

  Recept za pripremu jabukovog sirćeta je jednostavan i ne zahteva poseban napor. Najbolje je da nađete divlje jabuke ili one koje rastu u dvorištima i koje se po pravilu nikada i ničim ne prskaju. Nije važna ni sorta ni veličina, već samo da su što prirodnije i bez hemijskih dodataka. Dakle za sirće su potrebna samo tri sastojka: voda, jabuka i malo šećera. Ali da razjasnimo, zašto je potrebna divlja jabuka za sirće.

  Divlja jabuka za jabukovo sirće je potrebna jer se pretpostavlja da je neprskana. Neki istraživači su mišljenja da su uticaji hemije jači kada se jede svež plod nego kada se plod pretvori u sirćetnu kiselinu. Dakle, ako imate jabuku u dvorištu koja nije prskana a uz to je i slatka, slobodno je koristite za domaće jabukovo sirće.

  Recept za jabukovo sirće i za svako voćno sirće je uvek isti. Potrebno vam je sledeće:

  Oprane i izrendane cele jabuke – možete seckati i u listiće, tanke kriške ili ako želite brži rezultat staviti sve u multipraktik i sitnije sameljite. Potrebna je i voda koja je prokuvana i ohlađena, malo šećera. Velika staklena tegla – ili manje plastično bure. Gaza ili pamučna krpa za prekrivanje.

  Na količinu jabuka koje izrendate stavljate 3-5 puta više vode za jabukovo sirće. Na 1 kg jabuka ide otprilike 3 do 5 litara vode, zavisno da li želite jače ili slabije sirće. Zatim na tu količinu stavlja se 50 do 100 grama šećera. Više šećera se stavlja ako su jabuke manje slatke, ako imate baš slatke jabuke šećer vam i ne treba. Šećer je neophodan da bi došlo do fermentacije, on u potpunosti nestane u toku dobijanja jabukovog sirćeta.

  Kada sve to pripremite, ostavite na neko mirno mesto sa stabilnom temperaturom od oko 20 stepeni.

  Foto: Pixabay

  Nakon već nedelju do deset dana osetićete miris sirćeta u prostoriji u kojoj je tegla sa smešom za jabukovo sirće.

  Od neke treće četvrte nedelje tako dobijeno mlado jabukovo sirće može da počne da se koristi u medicinske svrhe i za mršavljenje, ali to još uvek nije pravo jabukovo sirće. Da bi ste dobili pravo, jako i resko ono mora da odstoji jedno dva meseca, pa da se prespe i procedi od skrame koju kvasne plesni naprave na vrhu, pa još da odstoje jedno 6 meseci i na kraju opet procedi da bi se dobilo kuhinjsko sirće od jabuke koje ima zlatnu boju i jaku kiselost. Međutim jabukovo sirće ima i štetna svojstva.

  Čisto jabukovo sirće koje se pije sa vodom i medom, za mršavljenje i druge bolesti, nagriza želudac, oštećuje zubnu gleđ, opterećuje bubrege i kiseli organizam. Sirćetna kiselina je rastvarač, pa čak i kada je organskog porekla. To njeno svojstvo se koristi za čišćenje srebra, sanitarija, ali neki veruju i za čišćenje tela, posebno krvi i zglobova od nekih neprijatnih naslaga kao što su masti i kalcijum. Nažalost, ispitivanja su pokazala da osim manjeg dejstva na te loše stvari, jabukovo sirće deluje i uklanja i neke dobre stvari iz organizma, kao što su mikroelementi i minerali i kalcijum, pa se smatra da dugo i uporno korišćenje jabukovog sirćeta može da dovede do osteoporoze.

  Jabukovo sirće nije preporučljivo ljudima koji imaju gastritis, čir na želudcu ili dvanaestopalačnom crevu, upalu jednjaka, koji imaju oštećene bubrege, osteoporozu, dijabetes, sklonost karijesu, manjak minerala u telu.

  Jabukovo sirće najviše uspeva da vam pomogne samo u tom smislu što vas tera da mokrite i izbacujete višak vode i što razgrađuje i razređuje sve na šta naiđe pa i krv, ali to može imati kontraposledice.

  Zaključak cele priče je jednostavan: ako želite blagodeti jabukovog sirćeta koristite ga dok je još mlado, u prvih dva meseca, dok u njemu ima puno organskih sastojaka i enzima iz jabuke koji još nisu fermentisali a malo organske sirćetne kiseline. Tada će imati najbolji efekat na vaše zdravlje, iako ne treba očekivati čuda, tim pre ako ne promenite životni stil i navike u ishrani.

  Postoji i opcija da se po istom postupku može dobiti sirće, ali da se umesto celih jabuka koristi samo kora od oljuštene jabuke. Ovaj način je jednostavniji, a efekat isti. Ali podvlačimo još jedanput. Ne preterujte jer svaka lekovita supstanca u prekomernoj količini može da bude kontarproduktivna, pa imajte to u vidu.

   

  Dipl. inž. polj. Goran Veljković