Naslovna Vesti Kako ostaviti KISELU PAPRIKU sa MEDOM – BRZO i LAKO!

Kako ostaviti KISELU PAPRIKU sa MEDOM – BRZO i LAKO!

2818
0
foto: J. El Omari, kisela paprika sa medom
foto: J. El Omari, kisela paprika sa medom

Iako je sezona pravljenja ajvara, papriku kao slanu zimnicu možete ostaviti i na drugačiji način i to bez konzervansa! Papriku sa medom možete ostaviti bez problema i mnogo muke, a predstavlja odličnu zimsku salatu i sastavni je deo slavske trpeze i posnih obroka. Ono što je najzanimljivije jeste da paprika sa medom nije slatka – već kisela! Med u ovom receptu ima ulogu konzervsna i odlična je prirodna zamena!

Otkrivamo vam najjednostavniji recept za ostavljanje paprike sa medom

Za 12 tegli ove odlične zimske salate potrebno vam je oko 6kg paprike, crvene ili zelene po vašem izboru. Pre nego što vam objasnimo kako da sečete papriku i stavljate u tegle, morate da pripremite tečnost koju ćete nalivati tegle sa paprikom.

Za ovu smesu potrebno vam je:

  • 4 litara vode
  • 125 grama sirćetne kiseline
  • 150 grama soli
  • 300 grama šećera
  • 2 kašike meda

U 4 litara vode sipajte esenciju odnosno sirćetnu kiselinu, so, šećer, med i prokuvajte. Ukoliko malo preterate sa esencijom, pojačajte med i ne brinite, jer će ukus biti još bolji – intenzivniji! Pošto ovaj sastav mora da se sipa u tegle prethodno ohlađen, kako biste smanjili proceduru, možete u pola litra vode prokuvati navede sastojke, pa to sipati u preostalih 3,5 litra vode koji će prokuvanu masu rashladiti.

Pazite kako ređate papriku!

Dok se smesa ne prokuva, možete prethodno oprane paprike seckati na komade i ređati u tegle. U ovom procesu je vrlo važno da isečeni delovi tesno stoje u tegli bez praznog prostora, jer ukoliko paprika bude ‘plivala’ u sastavu koji nalivate, može biti prekisela, usled viška tečnog sastava, a samim tim i

foto: J. El Omari, ređanje paprike u tegli
foto: J. El Omari, ređanje paprike u tegli

neupotrebljiva. U svaku teglu prethodno možete staviti malo slačice, lovorov list ili mirođije ukoliko volite.

Kada dobro naređate paprike, sipajte u tegle prohlađenu smesu i dobro zatvorite poklopac. Potom tegle pasterizujte. Ovaj način pasterizacije koji ćete pročitati u narednim redovima, možete primeniti na svaku zimnicu. Važno je da dobro zatvorene tegle stavite u duboku šerpu, nalijete vode da prelije poklopce i prokuvate. Naročito u slučaju kiselih krastavaca i paprike sa mesom, vodite računa da se tegle kuvaju samo do prvog ‘ključa’, potom ih odmah sklonite u stranu, sačekajte 5 minuta i izlijte vodu, a tegle izvadite iz vode i stavite sa strane da se ohlade.

Ukoliko se desi da kuvate više nego što je potrebno, paprike u tegli mogu postati mekane, a opet, samim tim neupotrebljive. Cilj je da budu kisele i čvrste kako bi bile hrskave i ukusne za jelo. Prijatno!

 

J.E.