Naslovna Vesti Kako poboljšati kvalitet zemljišta u VOĆNJAKU?

Kako poboljšati kvalitet zemljišta u VOĆNJAKU?

4550
0
foto: GrowVeg
foto: GrowVeg

Jesen je pravo vreme za đubrenje, nakon iscrpljujuće sezone, voćkama je itekako potrebna hrana ali i bolji kvalitet zemljišta. Osim opšte poznatih stvari, kao što je primena jesenjih veštačkih đubriva i unošenje stajnjaka, pepeo povećava kvalitet zemljišta.

Još od davnina se koristi, odnosno svoju primenu nalazi na njivama kao pospešivač rasta, ali i popravlja strukturu teških i ispranih zemljišta. Pre svega treba napomenuti da se izuzetno dobro pokazao kod teških i glinastih zemljišta koja su većinom siromašna kalijumom, a pepeo upravo taj element nadoknađuje.

Sadrži dosta kalijuma (K), 10 – 40 % kalcijum karbonata (CaCO3), odnosno krečnjaka, 5 – 10 % fosfora (P) ali i obiluje mikroelementima.

U poređenju s mineralnim đubrivima, prosečni pepeo bi imao odnos 0-1- (NPK), ne sadrži azot, pa ga je potrebno odvojeno dodavati.Različite vrste pepela imaju različite odnose mikro i makroelemenata.

Vrlo je značajno napomenuti da je pepeo dobijen od granja i gorenja bogatiji mineralnih vranivima nego što je to slučaj sa pepelom dobijenog od kore ili srži bilo kojeg drveta. Ima veliku koncentraciju mikroelemenata, od kojih su najznačajniji kalcijum (Ca), Aluminijum (Al), sumpor (S), kao magnezijum (Mg) i gvožđe (Fe). Pravilnom primenom se može itekako povoljno uticati na kvalitet i strukturu zemljišta, ali i na fiziološki rast voćaka.

Kako koristiti pepeo u svrhu đubrenja voćnjaka?

Prvo i osnovno, odnosno neizostavno je uraditi analizu zemljišta, sa detaljnim planom đubrenja i količine primene pepela. Naravno da treba isključivo koristi pepeo kome se zna poreklo i izvor. Treba biti obazriv sa količinama koje se primenjuju, jer mogu rezultovati slabijoj pokretljivost i dostupnost fosfora (P). Najbolje efekte je pepeo davao pomešan sa kompostom, koji se uglavnom koristi kao malč pored drveća.

Dodaje se direktno u količinama od 50 do 150 grama po m2 uz obaveznu dopusnku površinsku obradu zemljišta od 3 do 5 cm.

Na površini od 100 m2 ne koristiti više od 10 kg pepela.

 

M.S.