Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo Kako razmišlja PAMETAN STOČAR – farma od 80 grla goveda u Pružatovcu!

Kako razmišlja PAMETAN STOČAR – farma od 80 grla goveda u Pružatovcu!

1706
0

Ako se stočni fond proširi biće to zahvaljujući mladima, njihovom načinu razmišljanja i pametnim ulaganjima. Ovo smo zaključili na osnovu primera Branka Zdravkovića (33) iz sela Pružatovac, opštine Mladenovac. Sa svojom porodicom Branko se sada bavi uzgojem preko 80 grla goveda – što krava, junica i telića, a počeo je pre nepunih 10 godina sa 11 grla i četiri ha zemlje.

„Sad imamo 81 grlo, a novu štalu smo napravili od 1000 kvadrata, trenčeve za silažu, traktore imamo, kombinirku, samohodni silo kombajn i sve ukupno radimo 50 ha zemlje. Glavni cilj nam je proizvodnja mleka, muzemo oko 30 grla simentalske rase, gledamo da najbolja grla ostavimo, a sve što se pokaže kao loše i što ne zadovoljava naše kriterijume odstranimo“, kaže Branko za portal Bolje zemlje.

Dnevno do 700 litara mleka

muzne krave
Branko: „Seme bika plaćam 5000 dinara!“, foto: B. Zdravković

Svako muzno grlo daje preko 25 litara mleka dobrog kvaliteta, za koje naplaćuje od otkupljivača 39 dinara bez premije. Mada, naglašava da je cena mleka zbog uvoznog pala. Od ukupnog broja muznih grla, na dnvenom nivou predaje 650 do 700 litara mleka. Kako do zadovoljavajućeg kvaliteta i prinosa, Branko kaže samo dobrim semenom.

„Kupovao sam junice, kupi se dobro grlo, ali to je retkost, ljudi ne ulažu u seme, dobar bik košta dobro. Doza semena koju ja koristim košta 5000 dinara plus veterinarske usluge. Kad ubaciš kvalitetnog bika ima čemu da se nadaš, očekuješ dobru zaradu“.

„Posle bika, ostaje ti samo stajnjak, nema zarade“

krave i tele
Uzgoj bikova trenutno je neisplativ, foto B. Zdravković

Međutim, uspešnost farme Zdravković nije samo u biranju dobre genetike za prinos. Većinu hrane proizvode, naročito za silažu, koja je skupa, dok kukuruz u zrnu kupuju, koji je očigledno prilikama niže cene. Muške teliće ne zadržavaju, već odmah nakon nedelju dana po telenju prodaju, razlog je trenutna neisplativost uzgoja bikova.

„Za sada za uzgoj bikova nemamo interesovanje, jer je nestabilno tržište, mi prodajemo muško tele za 350 evra, od nedelju dana, a utovljeni bik, pitanje je da li će po ceni po kojoj se proda da ti isplati svo ulaganja, jedino ti ostane stajnjak posle njega“, uveren je mladi stočar iz Pružatovca.

U planu do 50 muznih grla

traktor sa rolo balama
U planu kupovina još zemlje i mehanizacije, foto B. Zdravković

Pametno ulaganje u savremenu farmu od 80 grla bilo je potpomognuto subvencijama i kreditima, konkurišući za sredstva za mlade poljoprivrednike i nabavku junica, zatim preko republičkih i opštinskih za opremanje gazdinstva i izgradnju objekta.

„Bez dobrog objekta ne mogu da držim stoku. Ugradili smo sistem za mužu i drugu opremu, mnogo brže sada završavamo poslove. Ja ću možda još malo da uvećam farmu, do 40-50 muzara i to je dovoljno. U planu je da dokupimo još malo zemlje i mehanizacije i to je to!“, kaže ovaj mladi poljoprivrednik za čitaoce Bolje zemlje.

 

J.E.