Naslovna Zdrava Hrana Kako sami da napravite liker?

Kako sami da napravite liker?

8195
0

Osnova – jaka i stara rakija

Otkako je žena francuskog kralja Luja izmislila likere da njima okrepi svog ostarelog supruga, više se i ne zna broj vrsta ovog pića koje se obično pije posle jela, uz kafu. Najčuveniji likeri su šartrez i benediktanac. Tajna njihovog kvaliteta je što francuski kaluđeri neguju alkoholnu komponentu likera (konjak brendi) do 40 godina pre nego što od njega načine šartrez.

Dakle, jačina alkohola i starost najbitnije su za postizanje kvaliteta likera. Pored alkohola, osnovne komponente svih likera su šećer, ekstrakti raznog bilja i voćni sokovi. Proizvodnja likera i u našim domaćinstvima ima dugu tradiciju, ali je poslednjih nekoliko decenija počela da se gubi.

Voćni liker

Likeri se mogu proizvoditi od svih vrsta voća koje u ovo vreme pristižu. Mogu da se prave na veliko (u kacama) ili na malo (u teglama), a postupak je sličan. U teglu ili kacu voće se stavlja onim redom kojim dozreva i to od svake vrste ista količina.

Mogu se koristiti trešnje, jagode, višnje, ribizle, ogrozd, kajsije, šljive, jabuke, kruške, breskve, grožđe, dinje, lubenice i dunje. Voću se izvade semenke, a veći komadi se iseku. Posle svake vrste voća koje se unese u tegle, treba dodati šećer i alkohol.

Ako je tegla od 6 litara, potrebno je oko 2 kg šećera i isto toliko litara alkohola. Ove proporcije treba imati u vidu i kada se pravi liker u kacama. Alkohol ne popunjava sve praznine oko poslaganog voća, jer ono ispušta velike količine soka.

Svaki put kada se doda sloj voća, otvor posude se povezuje lanenom krpom. Kada se stavi i poslednje voće, preko krpe se postavlja celofan ili plastična folija, čvrsto uveže i tako ostavi do zime. Tada se sadržina procedi kroz filter vreću, sipa u boce i dobro zatvara. Što liker duže stoji u bocama, to je ukusniji.

Liker od zelenih oraha

Za ovaj liker potrebno je: 1 l ljute rakije, 15 zelenih oraha, po ½ kg žutog i belog šećera i 2 do 3 šipke vanile.

Zeleni orasi se iseku na četvrtine i stave u teglu sa rakijom. Dodaju se 3 šipke vanile i kilogram šećera.

Rakija sa orasima se stavi u hladovinu i sačeka desetak dana da poprimi zelenu boju. Potom se liker procedi i sipa u bocu. Može se odmah upotrebiti ili uskladiti. Orasi se mogu opet naliti rakijom i postupak se ponoviti, samo ovom prilikom liker mora duže da odstoji.

Liker od krušaka

Zrele kruške iseći na tanke parčiće i sušiti na suncu. Da bi se sačuvale od insekata i prašine, pokriti ih gazom. Sušenje traje 2 do 3 nedelje. Suvi parčići se seku na još sitnije komade kako bi komadići mogli da prođu kroz grlić litrenjače. Zatim se doda 80 gr šećera koji se mućkanjem flaše ravnomerno raspoređuje između suvih komadića krušaka.

Ovako popunjena boca nalije se do vrha komovicom, zatvori platnom i ostavi na toplom mestu. Posle 30 dana vrenja dobija se odličan narandžasti liker savršenog mirisa. Pre upotrebe liker treba profiltrirati.

Ružin liker

Više ruža očisti se kao kada se pravi slatko, stave se u bocu i naliju alkoholom. Tegle treba hermetički zatvoriti i držati na suncu najmanje 6 nedelja. Posle tog vremena alkohol se očisti od ružinih latica. Zatim se u destilovanoj vodi skuva 1 kg šećera. U gusto špinovan šećer naliva se rakija sa ružinim ekstraktom, pomeša sa šećerom i pusti da izbaci jedan ključ.

Ohlađeni liker sipa se u boce i ostavlja do upotrebe na hladnom mestu.