Kako tretirati životinjski otpad?

  1059
  0

  Stanje životne sredine u svetu, ali i kod nas je krajnje nezadovoljavajuće i zabrinjavajuće. Zagađivanje se mora svesti na meru koja može da se kontroliše. Ukoliko se te mere ne preduzmu, posledice će biti nesagledive.


  Istraživanje koje su sprovele novinarke Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) pokazuje da tone opasnog materijala budu zakopane ili, još gore, bačene mimo propisa. Početkom septembra 2017.godine, novinarke CINS-a su posetile lokaciju nekadašnjeg stočnog groblja u Bajmoku. Na ulasku, kod kapije ovog groblja, novinarke su zatekle bačena tela mladog praseta, mrtvog psa, kožu zeca, kao i kesu nepoznatog sadržaja. Međutim, stanje koje su novinarke zatekle je mnogo bolje nego što je to bilo pre njihove posete. Kako saznajemo od veterinara Jožefa Hegediša, dešavalo se da psi lutalice i druge životinje u noćnim satima raznose životinjske ostatke okolo.

  U Bajmoku se životinjski ostaci prikupljaju u običnom kontejneru, i to tri puta sedmično. Odakle ga zaposleni komunalnog preduzeća Čistoća i zelenilo odnose u aktivnu jamu grobnicu. Samo za prvih sedam meseci 2017.godine Čistoća i zelenilo je odnelo za trećinu više životinjskog otpada nego za celu prethodnu godinu (od čega deo sa javnih površina).

  Iz CINS-a navode da je odbačeni materijal opasan po ljudsko zdravlje, kao i okolinu zato što “ predstavlja najveći mogući izvor infektivnog materijala i opasnosti za širenje bolesti životinja“, kao što su: besnilo, salmonela, antraks, ptičiji grip itd.

  Jame grobnice su, prema rečima sagovornika CINS-a, najlošiji, a kafilerije najpouzdaniji način tretiranja životinjskog otpada. Kafilerije prerađuju životinjske ostatke u energente, a zaraze se uništavaju na visokim temperaturama. Trenutno u Srbiji, prema podacima kojima raspolaže Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, funkcionišu četiri kafilerije, od tog dve služe za preradu zaraženih životinjskih ostatka i dve služe za preradu sporednih proizvoda bezbednih za upotrebu. U izuzetnim slučajevima, dozvoljeno je i zakopavanje životinjskih ostataka na licu mesta, uz kontrolu inspekcije.