Kako unaprediti život žena na selu? – Dan „seoskih žena“

    956
    261

    Međunarodni „dan seoskih žena“ ustanovljen je od strane Generalne skupštine UN. Od 2008. godine ovaj međunarodni dan se obeležava, širom sveta, svakog 15. oktobra. Na taj način se prepoznaje “ kritička uloga i doprinos žena u seoskim područjima, u unapređenju poljoprivrednog i ruralnog razvoja, poboljšanju bezbednosti hrane i iskorenjivanju ruralnog siromaštva.“

    U svetu postoje ekonomski samostalne žene koje rade i žive na selu, ipak mali je broj onih žena koje u svom vlasništvu imaju kuću i/ili zemlju. Čak 43 odsto radne snage u poljoprivredi čine žene, koje nažalost nemaju ni dana radnog staža. Seoske žene treba, pre svega, motivisati da se što više uključe u društveni život i na taj način poboljšaju svoj ekonomski položaj.

    Na konferenciji za novinare, 14. oktobra, u sedištu GrO SNP u Leskovcu govorilo se upravo o načinima na kojima položaj žena na selu može da se poboljša. Pre svega, ženama je neophodna podrška u osnivanju zadruga, ili nekih drugih vrsta udruženja koja bi se bavila proizvodnjom svojstvenoj ženama.  Na primer, specifični lokalni prehrambeni proizvodi, ugostiteljstvo, turizam itd. Država bi trebala da povoljnijim merama i subvencijama stvori uslove za to da obrazovane žene ne idu iz sela. Zatim, jačanje jačanje infrastrukture i povezanosti sela sa gradom, kao i poboljšanje zdravstvenih uslova.