Naslovna Vesti KAKO UŠTEDETI NA MILIONE EVRA: „Bolja zemlja otkriva“ – Pronađen lek protiv...

KAKO UŠTEDETI NA MILIONE EVRA: „Bolja zemlja otkriva“ – Pronađen lek protiv najveće štetočine PARADAJZA! (VIDEO)

1687
0

Ekipa „Bolje zemlje“ vazdušnom linijom zaputila se u Antaliju.

Glavna asocijacija građana Srbije na prelepu Antaliju je turizam, međutim, iskusni poljoprivrednici znaju da ovaj turski grad nudi mnogo više od toga. Naime, najviše plasenika i staklenika nalazi se upravo u ovoj regiji Turske, dok se ukupno u turskim plastenicima na godišnjem nivou proizvede 8 miliona tona voća, od čega 40% u Antaliji.

Izvor: Ing Nicholas Scandolo – zvanični Instagram profil

Veliki deo proizvodnje povrća posvećeno je uzgajenju praradajza, čak 55%, zbog  toga Turci posvećuju većiku pažnju borbi protiv štetočina. Naime, već desetine godina unazad traži se odgovor na pitanje šta raditi sa neumoljivim instektom, „Tutom Absolutom“,  kako bi se izbegli milijonski gubici, a zastrašujuća je činjaca da je prethodne godine bačeno na stotine tona paradajza u Srbiji.

Bolja zemlja vs. Tuta apsoluta

Naša ekipa uputila se u jedano omanje mesto blizu Antalije, kod Sujemana Išleka i njegove porodice, u selo koje neodoljivo poseća na sela u Srbiji. Paradajz trenutno košta 1,3 lire po kilogramu, odnosno 24 dinara po kilogramu:

Izvor: Ing Nicholas Scandolo – zvanični Instagram profil

„Nas četvoro radimo na 3.00o kvadrata staklenika i plastenika, to nam je porodičan posao. Ovde ima mnogo ulaganja, mi bismo voleli da prodajemo paradajz za 3 lire kilograma. Potrošač je spreman da plati 4 lire, sa oko 3 lire (0,4 evra) mi zarađujemo paradajz i to je dobra cena za nas. Dakle mi gubimo na svakom kilogramu“, objašnjava Sulejman.

Desetinama godina unazad, opaki leptir „Tuta absoluta“, otporan na skoro sve insekticide, pa čak i na teški američku hemiju, zabranjenu hemiju, došao je iz Južne Amerike. Za leptira, zanimljivog imena, ali neprijatnih osobina, ove godine pronađen je lek.

Izvor: Ing Nicholas Scandolo – zvanični Instagram profil

Stručnjak za biološku zaštitu, dipl. Inž. Izet Indrun, tvrdi da postoji lek za leptira otpornog na sve hemikalije, „Tutu Absolutu“, koji radi sa 0 dana karence:

„Vrlo je jednostavno to uraditi. Koristimo beszopasne sirovine, koje uništavaju leteću Tutu Absolutu. Mi im uništavamo krilca, nožice , antene –ne mogu da lete, hodaju, niti da polože jaja. Uginu za 3 dana. Princip rada je vrlo jednostavan. Naglašavam da je ovo potpuno bezbedno zza ljudsko zdravlje i okolinu i ljudsko zdravlje. Koristimo bezbedne supstance. To je smeša prirodnih ulja, surfaktanata, deterdženata…“, objasnio je Ištvan.

Izvor: Agriashab –  zvanični Instagram profil

POSTUPAK

U prskalicu ubaciti tursko sredstvo, koje se sastoji od mešavina ulja i emulgatora, i razblažiti u vodi, potom prostrti belu ili providnu najlonsku foliju. Sredstvo je potpuno bezopasno, pa se može primenjivati bez maske i bilo kakve zaštite kože. Tursko sredstvo deluje na kožu poput kreme za sunčanje, potpuno bezopasno.

Očekivani rezultata: posle samo jednog prskanja na foliji se nalaze leptiri čija su krila slepljena i kojima je onemogućeno dalje letenje.

Izvor: Agriashab – – zvanični Instagram profil

Međutim, jednim prskanjem nije sve rešeno. Tursko sredstvo utiče na leptire koji su u vazduhu, ali ne i na larve i jaja, a Ištvan daje odgovor i na to pitanje:

– Tuta ima tri oblika, leptire, jaja i larve. Ako želite potpuno rešenje morate da koristite nešto za jaja i larve.

Ipak, s obzirom na to da već desetinama godina nije postojao nikakav lek za neumoljivu štetočinu, može se reći da će na milione evra biti ušteđeno.

Detaljnije pogledajte u videu ispod OVDE!

Bolja zemlja