Naslovna Vesti Kakvo je stanje sa kruškom: Prisustvo štetočina!

Kakvo je stanje sa kruškom: Prisustvo štetočina!

1076
0
foto: NaturePhoto, buba zlata
foto: NaturePhoto, buba zlata

Ova štetočina je sve prisutnija, sve češći stanovnik voćnjaka, gde se hrani sokovima iz napuklih plodova.

Na području delovanja PSS Vrbas, u zasadima gde još uvek kruška nije obrana, registrovano je prisustvo ružinog gundelja (Cetonia aurata), poznatog pod nazivima buba zlata ili zlatna mara.

Ovi insekti pripadaju redu Coleoptera, porodici Scarabaeidae. Insekti su vrlo uočljivi zbog svoje metalno zlataste boje, koja je najčešće zelena i preliva se nažuto, crveno ili je bakarne boje.

Imago je veličine oko 20 mm, s karakterističnom pločicom u obliku trougla između grudi i pokrioca. Pre svega je bitno napomenuti da su dobri letači i da pri letu prave buku. Hrane sve cvetovima, nektarom i polenom. Larve su saprofiti i hrane se organskom materijom u raspadanju.

Odrasli insekti se javljaju u proleće i sreću se do maja pa do kraja avgusta, na cvetovima različitih biljaka. Aktivni su danju za vreme sunčanih dana. Hrane se cvetovima i drugim nežnim delovima, listovima ruža, zove, jorgovana, ali najčešće cvetovima biljaka iz roda Apiaceae.

Trenutno se mogu videti u zasadima kruške, tačnije u onim koji još uvek nisu obrani, gde se konkretno radi o zimskim sortama kruške, na zrelim i mekim plodovima. Plod se kvari i skapava, što može u nekom slučaju da znatno umanji prinose i kvalitet plodova dovede u pitanje.

Suzbijanje štetočine je jako važno, ali je najefikasnije u vreme cvetanja, što je samo po sebi otežavajuće, prvenstveno zbog pčela, a takođe i zbog prisustva ove štetočine, koje nije baš najjednostavnije ustanoviti.

Dobre rezultate u procesu suzbijanja daju posude sa nekim slatkim napitkom, pa je mehaničko suzbijanje jedan od boljih, ali ne i lakših načina kojim se mogu postići dobri rezultati.

Insekticidi koji su do sada imali odlične rezultate u suzbijanju ove štetočine se ukidaju, tako da će sledeća sezona biti presudna i dovesti u pitanje rešavanja problema ove, ali i još mnogih drugih štetočina.

 

Izvor: PSS Vrbas

M. Stojanović