Naslovna Vesti Katastrofa : NIŠTA bolja situacija sa KRASTAVCEM!

Katastrofa : NIŠTA bolja situacija sa KRASTAVCEM!

977
0
foto: M. Stojanović
foto: M. Stojanović

Iako su povrtari mislili da su sve katastrofe i nepogode za ovu godinu prošle i završene, pristigao je krastavac za prodaju. Na kvantaškoj pijacu u Leskovcu je pre nekolino dana cena bila od 10 do 15 dinara, a danas se krastavac prodaje po sramotno niskoj ceni od 5 dinara, ali kome, kad niko neće da otkupi, odnosno ne postoji potražnja.

Šta ovde može više da se kaže, osim da se ova situacija ponavlja svake godine i najverovatnije će se ponavljati. Zašto onda uopšte saditi krastavac, kad je računica jasna, nema je! Možda je samo po neki proizvođač na jugu Srbije koji je imao novca da uloži u grejanje i proizvede krastavac rano u proleće pre svih imao koliko toliko neku zaradu, o ostalima nema potrebe trošiti reči, ljudi gube ogromne količine novca!

Neka nada postoji među onim proizvođačima kojima krastavac malo kasnije od svih, odnosno koji su zakasnili sa sadnjom, pa se nadaju da će cena skočiti. Da li će se to zaista desiti?

Poučeni iskustvom proteklih godina, cena neće skočiti, to je očigledno. Neko bi u takvoj situaciji odustao, međutim, kod naših povrtara može doći samo do povećanja, jer nazad nema, ljudima egzistencija direktno zavisi od toga, može doći do promene kulture, ali do smanjena i odustajanja, nikako.

Iskusni proizvođači kažu da je u ovakvim vremenskim uslovima tokom jeseni, teško održati krastavac i kvalitet na visokom nivou. Noći su hladne, dani topli, a jutarnje rose duge, oscilacije temperature i vlažnosti izuzetno pogoduju razvijanju bolesti, a samim tim opada kvalitet ploda i kapacitet biljke za prinosom.

„Imamo više tretmana, veća ulaganja, a zarade nema. Krastavac prodajem po 5 dinara, računice nema, svoje proizvode ne želim da bacim, jer sam uložio dosta truda da to proizvedem. Ako sad uspem da ovo prodam, po bilo kojoj ceni, uz zaradu od samo 2 dinara po kilogramu, proizvodnjom krastavca se više neću baviti! “ – rekao je Ivan Momčilović, proizvođač iz Leskovca

Kvantaška pijaca u Leskovcu je bukvalno prebukirana krastavcem, ali i ostalim povrćem koje niko neće, jer kako kažu proizvođači, sve je stalo!

 

M.S.