Katastrofa- “ Sednem sam u ladovinu i dođe mi da plačem“

  563
  0

  Suša nanosi veliku štetu svim našim poljoprivrednicima. „Brže, gore i rđe nego što se iko nadao“- kako kaže voditelj emisije Bolje zemlje Uroš Davidović. To nisu prazne reči, već istina o kojoj nam kazuju srpski seljaci. U Velikoj Plani, nadomak reke Morave, poljoprivrednik Živojinović Predrag obrađuje svojih pet hektara zemlje i drži stoku. Kao i svaki poljoprivrednik Predrag je zabrinut zbog suše koje polako pustoši štale i smanjuje stočni fond.

  Ono što se dešava ovih dana Predragu pokazatelj je onoga što se dešava svim poljoprivrednicima u Srbiji, dok se naveliko priča o navodnjavanju u Srbiji. „Kao da su naši poljoprivrednici retardirani pa ne znaju da će bolje roditi ako se da voda.“- srdito je izjavio Uroš Davidović u emisiji Bolja zemlja.

  Kako biste vi reagovali kada biste imali bunar koji je prikopčan na elektromotor koji pokreće pumpu, cevi, top za vodu, s jedne strane i na samo sto metara od bunara kukuruz kojem malo fali da se osuši? Verovatno kao i naš poljoprivrednik Živojin Predrag, kojem je malo falilo da pusti suzu zbog onoga što mu se dešava.

  „Glavno pitanje je struja. Struju sam imao, međutim sada su mi izmestili banderu na put…I onda smo tu stali. Da zalivamo naftom nemamo tu mogućnost. Nafta je skupa, tratkori su stari u lošem stanju, ne mogu da poteraju tuda.“ – razočarano je rekao Predrag.

  I tu nije kraj, Živojinoviću su uveli struju od 25 ampera, a da bi pokrenuo pumpu potrebno mu je struja od 40 ampera. Ali ukoliko uzme struju od 40 ampera onda mora da plaća angažovanu snagu i to fiksno. Drugim rečima, njega tretiraju kao industriju. Svakog meseca Predrag je dužan da plaća dodatno. 

  Postavlja se pitanje, zašto bi on svih dvanaest meseci u godini plaćao fiksnu nadoknadu za korišćenje struje? Razlog je nejasan. Ako koristi punih 40 ampera najviše dva meseca u toku godine i to kada zaliva,  zašto bi plaćao nadoknadu preostalih deset meseci? Ili zašto,  npr., poljoprivrednici koji koriste Dizel za navodnjavanje moraju da plaćaju akcize i takse za puteve, kao neko ko ga koristi da se vozi?

   

   

   

   

   

  Prethodni tekstNovo – veštačko osemenjavanje pčelinjih matica
  Sledeći tekstPrehrambena sigurnost neće zavisiti od suše